Ministerul Muncii: Din 2030 vom munci pana la 65 de ani si vom trai 16-19 ani cu pensia

Data publicarii: 19-02-2010 | Actualitate

In Ministerul Muncii, situatia viitorilor pensionari suna oarecum optimist. Pentru cei de acum, lucrurile nu par ca se vor schimba in urmatorii 20 de ani. Pentru urmatoarea "serie", insa, se anunta vremuri... bune. Chiar daca vom munci pana la 65 de ani, vom "castiga" aproape 2 ani de pensie in plus si vom trai cu aproape 6 ani mai mult decat se intampla in prezent. Cel putin asta reiese din declaratiile facute, joi, de ministrul Muncii.

Mihai Seitan a anuntat, joi, ca sistemul actual de pensii a devenit "nesustenabil din punct de vedere financiar". Potrivit ministrului, sistemul "nu este echitabil" si, daca nu va fi restructurat, va deveni o "problema majora". In cadrul unei conferinte de presa, Seitan a prezentat si cateva cifre legate de varsta de pensionare a femeilor si barbatilor in urmatorii ani, precum si unele referitoare la speranta de viata.

Ministrul Muncii sustine ca acutalul sistem de pensii a devenit inechitabil din mai multe motive. Unul dintre acestea consta in faptul ca a creat foarte multe brese fata de o modalitate unica de tratament. In plus, spune Seitan, daca se pastreaza acest sistem, in 2025 vom ajunge la un deficit de 6% din PIB, lucru considerat "inadmisibil".

Mihai Seitan a vorbit si despre varsta de pensionare. Potrivit ministrului, pana in 2015 aceasta va ramane la nivelul stabilit in 2000, mai exact 60 de ani in cazul femeilor si 65 in cazul barbatilor. Din 2015, varsta va creste gradual la femei astfel incat, in 2030 aceasta sa fie egala cu cea a barbatilor.

Cat priveste speranta medie de viata, ministrul Muncii sustine ca, in prezent, aceasta este de 70 de ani la barbati si 77,1 la femei. Aceasta include, insa, mediile tuturor varstelor. Din punct de vedere al pensiilor, spune Seitan, aceste cifre difera.

Astfel, in prezent, barbatii primesc pensie, in medie, inca 14,7 ani dupa ce inceteaza sa mai fie activi din punct de vedere economic. In cazul femeilor, perioada este de 22 de ani.

In 2030, cand varsta de pensionare va fi egala, barbatii vor mai trai cu pensie, in medie, 16,2 ani, iar femeile 19,7.

Mihai Seitan a mai precizat ca, peste 20 de ani, speranta de viata la barbati va fi de 75,9 ani, iar la femei de 81,4 ani.

Totodata, ministrul Muncii a anuntat ca, anul viitor, salariile vor fi indexate cu 4,8%.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: