Investitorii chinezi invata cum si cand sa faca afaceri dupa horoscop si teorii feng-shui

Data publicarii: 19-02-2010 | Afaceri

Chiar si cei mai seriosi investitori din China si Hong Kong studiaza cu atentie rapoartele bursiere, dar si horoscopuri si teoriile feng-shui pentru a stabili care sunt, anul acesta, cele mai profitabile si mai sigure domenii in care isi pot lansa afacerile. Anul Tigrului promite, printre altele, o scumpire a metalelor, in special a aurului, al carui pret ar putea urca, pana la sfarsitul anului, la 2.000 $/uncie.

Potrivit calendarului oriental, anul Tigrului, care l-a inlocuit pe cel al Taurului, promite mari reusite pentru cei dispusi sa riste in materii prime, tehnologie, energie, telecomunicatii si imobiliare. Intr-un numar recent, publicatia germana "Der Spiegel" scria ca, spre deosebire de analistii occidentali, care se bazeaza exclusiv pe cifre, multe companii din China si Hong Kong folosesc intens serviciile expertilor in feng-shui, care studiaza legatura dintre natura si om, pentru a afla cum va evolua, in acest an, economia mondiala, in general, si unele sau altele dintre sferele de activitate, in special. "Specialistii chinezi sunt convinsi ca toate cele 12 semne zodiacale influenteaza, fiecare in felul sau, climatul investitional", noteaza, printre altii, analistii bancii elvetiene Credit Suisse. Unul dintre consilierii in feng-shui ai companiilor chineze, Li Zunhian, afirma ca, desi va incepe sa iasa din starea de criza, anul Tigrului a pregatit economiei globale pentru 2010 mai multe surprize neplacute. Interesant este ca aceasta prognoza coincide cu estimarile asa-numitului indice feng-shui, alcatuit si publicat zilele trecute de compania de brokeraj si investitii CLSA, cu sediul la Hong Kong. Pentru prima data, acest "indrumator" a fost prezentat in 1992. Erau expuse concluziile expertilor in feng-shui si ale analistilor financiari, care au comparat previziunile astrologilor cu situatia de pe piata mondiala de capital. In 2005, publicarea indicelui a fost suspendata si reluata la sfarsitul anului trecut, la cererea insistenta a clientilor.

Aurul promite un salt vertiginos

Dupa cum arata analistii CLSA, un an sub semnul Tigrului este, de regula, nelinistit si aducator de schimbari bruste, pentru ca tigrul este un animal puternic si energic, dar impulsiv. Raportul arata ca 2010 va aduce scumpirea actiunilor companiilor din industria farmaceutica si de celuloza si hartie. Problema este ca aceste domenii se afla sub semnul focului si al pamantului, catre care inclina tigrul. In schimb, actiunile intreprinderilor de logistica, ale firmelor de transport aerian si ale gigantilor auto se vor ieftini - aceste sfere sunt sub semnul apei, nu foarte indragita de animalul dungat. In plus, analistii CLSA asteapta o crestere a preturilor la metale (argint, cupru, zinc si aluminiu). Cea mai spectaculoasa evolutie o va avea insa aurul, care ar putea ajunge, in anul Tigrului, la 2.000 $/uncie. In acelasi timp, specialistii CLSA recomanda investitorilor pe de o parte sa fie curajosi, dar sa nu riste inutil, iar pe de alta parte, sa nu fie zgarciti.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: