Unele banci tin dobanzile maxime la Prima casa 2

Data publicarii: 04-03-2010 | Finante-Banci

Mai multe institutii financiare au ales sa practice pentru creditele garantate marjele maxime admise de guvern, de 4% pentru imprumuturile in euro si 2,5% pentru cele in lei.

Una dintre cele doua banci nou intrate in programul guver namen tal "Prima casa 2", Romanian International Bank (RIB), va avea ca oferta pentru creditele de acest gen dobanzile plus marjele maxime permise de Fondul National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Astfel ca, pentru un credit in euro, RIB ofera Euribor la 3 luni plus o marja de 4%, iar pentru imprumuturile in lei, Robor la 3 luni plus 2,5%. La acestea se mai adauga si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM de 0,37% pe an, calculat la soldul finantarii.
 
Potrivit oficialilor bancii, institutia mai percepe o taxa de inscriere in Arhiva Electronica de 71,65 lei si un cost pe raportul de evaluare a imobilului de 50 de euro sau echivalentul in lei a acestei sume. Plafonul solicitat de catre RIB pentru Programul "Prima casa 2" este de doua milioane de euro.

In schimb, reprezentantii Bancii Comerciale Carpatica, cea de-a doua banca ce a ales sa intre in program in acest an, au fost ceva mai rezervati in legatura cu marjele pe care le vor practica in program.

Majoritatea bancilor isi pastreaza marjele
 
Cu aceleasi dobanzi maxime iese pe piata si Piraeus Bank, care isi pastreaza aceleasi conditii ca si in prima parte a programului. Oficialii de la Intesa SanPaolo spun ca si ei prefera sa-si pastreze conditiile de anul trecut, astfel ca marjele au ramas 3,97% pentru imprumuturile in euro si 2,47% pentru cele in lei.

"Noi am cerut acum fonduri in valoare de 25 de milioane de euro, dar dupa redistribuire cred ca vom primi tot undeva la 15 milioane euro", au declarat reprezentanti ai bancii. Marjele maxime si le pastreaza si BancPost.

Integral in Evenimentul Zilei