O criza si mai grava, gata sa loveasca sistemul bancar

Data publicarii: 04-03-2010 | International

Economisti, specialisti in finante si fosti oficiali ai Guvernului SUA se tem ca acest lucru se va intampla daca reforma financiara din SUA va esua, iar bancile nu vor fi impiedicate prin lege de la asumarea unor riscuri nesabuite.

Criza de pe Wall Street, din septembrie 2008, nu a fost nici ultima, nici cea mai grava de la Marea Depresie din anii 1930. O noua criza si mai grava ameninta SUA si, "data viitoare, s-ar putea sa nu mai fim la fel de norocosi", avertizeaza un grup de experti ai Institutului Franklin si Eleanor Roosevelt, condusi de Joseph Stiglitz, laureatul Nobel pentru economie in 2001.

Potrivit ABC News, institutul - numit dupa unicul presedinte al SUA ales de patru ori si sotia lui, dar considerat un think-tank independent - a publicat un raport in care acuza bancile de asumarea acelorasi riscuri care au atras ultima criza. Cu banii imprumutati de la Trezorerie, bancherii s-au apucat de aceleasi operatiuni riscante, pentru a-si putea oferi aceleasi bonusuri uriase.

Prin urmare, "o alta criza, o criza mai mare care va slabi atat sectorul financiar, cat si economia, este mai mult decat predictibila, este inevitabila", apreciaza in raport Rob Johnson, membru al Comisiei ONU de experti financiari. America a intrat intr-un ciclu care se termina implacabil cu o "zi a judecatii" (doomsday cycle) cand marile banci ajung la faliment.

Integral in Gandul