Eurodeputatii vor sanctiuni pentru statele care nu respecta strategia economica a UE

Data publicarii: 11-03-2010 | Economie

Parlamentul European s-a pronuntat in favoarea unor sanctiuni pentru statele care nu respecta prevederile noii strategii de crestere pe care UE incearca sa o puna in practica pentru urmatorii zece ani, relateaza AFP.

Parlamentul European "cere Comisiei (...) sa propuna noi masuri", inclusiv "sanctiuni posibile impotriva statelor membre care nu aplica strategia Europa 2020, precum si stimulente pentru statele care o fac", se arata intr-o rezolutie adoptata miercuri la Strasbourg.

Eurodeputatii considera, de asemenea, ca "finantarile Uniunii Europene ar trebui sa fie conditionate de obtinerea de rezultate si de compatibilitatea cu obiectivele strategiei Europa 2020".

Comisia ar trebui "sa aiba in vedere aplicarea de sanctiuni financiare, in cazul refuzului de cooperare din partea statelor membre" si pentru o "utilizare corecta" a subventiilor europene, sunt de parere eurodeputatii.

Comisia Europeana a prezentat la 3 martie o noua strategie de crestere a UE, denumita "Europa 2020", care trebuie sa fie adoptata de tarile UE.

Strategia se bazeaza pe investitii in cercetare si inovatie, pe crestere verde, educatie si creare de locuri de munca si vizeaza sa determine diversele tari UE sa-si modernizeze economiile. Statele vor fi chemate sa-si  fixeze obiective nationale in toate aceste domenii, obictive pentru care vor raspunde in fata Bruxelles-ului. Guvernele ar putea primi de la Comisie "recomandari politice", urmate de "avertismente", insa executivul european nu a prevazut niciun mecanism de sanctionare. Presedintia spaniola a UE propusese in ianuarie aceasta optiune, dar nu i s-a dat curs.

Rezolutia Parlamentului European, care nu are valoare constrangatoare, este rodul unui acord intre cele trei principlae grupuri politice - conservatori, socialisti si liberali. Verzii au refuzat sa se alature proiectului, criticand "lipsa de ambitie" si absenta unor "obiective clare si cuantificabile", dupa cum a subliniat intr-un comunicat deputatul ecologist Philippe Lamberts.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: