FNGCIMM primeste de joi dosare pentru etapa a doua a programului Prima Casa

Data publicarii: 11-03-2010 | Finante-Banci

FNGCIMM primeste, de joi, primele dosare pentru etapa din 2010 a programului Prima Casa si poate gestiona zilnic pana la 300 de dosare, a spus presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Aurel Saramet.

"Azi vor veni primele dosare pentru noul program, in special de la BRD. Suntem capabili sa gestionam cate 300 de dosare pe zi. Daca vom avea mai multe in primele doua zile, asiguram ca dosarele nu se vor pierde. La un ritm de 200 de dosare primite zilnic putem da solutiile la garantiile solicitate in termen de trei zile", a spus Saramet.

Comisionul platit Fondului de solicitantul de garantii a urcat anul acesta la 0,49%, de la 0,37% anul trecut, potrivit actului normativ publicat in Monitorul Oficial.

Presedintele FNGCIMM a mai spus ca pe 16 martie va avea o intalnire cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) si ai Oficiului National pentru Cadastru pentru rezolvarea elementelor tehnice generate de "gestionarea riscului in cazul in care unul dintre cei sapte asociati nu mai doreste sa continue proiectul de contruire a locuintelor noi".

Aurel Saramet a explicat ca, in cazul in care un asociat s-ar retrage, Fondul ar urma sa plateasca garantia, si nu bancile care acorda creditul.

Un alt element care presupune modificari legislative priveste instituirea de garantii pentru bunurile viitoare. Saramet a mai spus ca din prima editie a programului Prima Casa nu a existat nicio cerere de plata a garantiei. El nu a exclus insa o posibila executare a unuia sau a mai multor contracte in perioada urmatoare.

"Unele banci au solicitat nerational plafoane pentru Prima Casa pe care nu le pot gestiona. Mai devreme de trei luni avem posibilitatea sa redistribuim plafoanele acordate pro-rata in functie de cat au consumat. E de asteptat ca plafonul actual de 700 milioane euro sa fie consumat pana la sfarsitul acestui an", a precizat presedintele FNGCIMM.

In prima editie a programului Prima Casa au fost acordate 16.564 de garantii  in valoare de 689,5 milioane euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: