Boc: Legea ce prevede facilitati pentru tinerii care infiinteaza firme va fi adoptata cu imbunatatiri

Data publicarii: 18-03-2010 | Economie

Guvernul a discutat miercuri, in prima lectura, proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme, urmand ca acesta sa fie aprobat dupa ce va fi imbunatatit, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei Executivului care a avut loc la Iasi.

Proiectul de Lege stabileste un regim juridic si fiscal pentru microintreprinderile infiintate de tinerii pana 35 de ani, denumite "firme starter". Potrivit proiectului de act normativ, calitatea de "firma starter" se pierde la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii de plata sau de raportare ori declarare catre organele statului. Aceeasi calitate se pierde la data de 1 a lunii care urmeaza celei in care cifra de afaceri pe anul respectiv a atins 200.000 de euro.

"Firma starter" are obligatia de a prezenta Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC), in cel mult 30 de zile lucratoare de la infiintare, un plan financiar pe cel putin trei ani, intocmit de un expert financiar certificat, agreat de o entitate care poate sa finanteze sau sa garanteze finantarea afacerii (banca, institutie financiara nebancara, fond de investitii). Firma mai este obligata sa reinvesteasca integral profitul realizat in anul fiscal precedent astfel incat, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii, capitalul social sa fie de cel putin 5.000 de euro.

"Firma starter" beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata de timp in care societatea are aceasta calitate. Scutirea se poate acorda pentru inca doi ani, in mod exceptional, daca profitul obtinut se reinvesteste integral in modernizarea propriilor mijloace fixe, in calificarea personalului, si daca se obtin profituri suplimentare prin deschiderea de noi puncte de lucru sau filiale. Scutirea suplimentara se acorda totodata pentru investitii in protejarea mediului si daca au fost angajate, pe durata nedeterminata, pe posturi nou create si mentinute in activitate minimum 12 luni, cel putin sapte persoane, inclusiv someri.

Firmele mai beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru cinci lucratori, angajati pe durata nedeterminata, pentru un venit impozabil echivalent a 500 euro. Pentru veniturile individuale care depasesc pragul mentionat, diferenta se impoziteaza potrivit legii. Alt beneficiu este scutirea angajatorului de la plata CAS pentru veniturile aferente timpului lucrat de cinci salariati, angajati pe durata nedeterminata. Aceleasi firme pot obtine credite cu perioada de gratie.

Guvernul estimeaza ca aceste facilitati vor duce la scaderea ratei somajului, mai ales pe segmentul tinerilor cu varsta sub 35 de ani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: