Banca Nationala, fara manusi: Ministerul Finantelor este vinovat de agravarea crizei economice in 2009

Data publicarii: 18-03-2010 | Finante-Banci

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a acuzat guvernul (prin intermediul MFP) ca a folosit banii imprumutati de la banci pentru salarii si pensii dand astfel un branci firmelor private. Singurul program anticriza este acordul cu institutiile financiare internationale, mai spune oficialul Bancii Nationale a Romaniei.

Prima acuzatie directa facuta de BNR la adresa MF

Adrian Vasilescu a acuzat Ministerul Finantelor ca a contribuit la recesiunea din 2009, statul imprumutandu-se masiv la banci pentru a plati pensii si salarii, in loc sa-si achite datoriile catre firmele private carora, in loc sa le ajute, "le-a mai dat un branci".

"Avand bani, bancile au dat sistematic, de-a lungul intregului an 2009, saptamana de saptamana, Ministerului Finantelor. Pentru ce? Pentru acoperirea deficitului bugetar, in primul rand. Adica sa plateasca pensii, sa plateasca salarii, sa plateasca datorii, atat cat a putut Ministerul Finantelor sa plateasca, pentru ca, din pacate, a platit prea putin si a contribuit si Ministerul Finantelor la recesiunea pe care am suportat-o in 2009, in conditiile in care, daca va amintiti cand a fost delegatia Fondului Monetar International aici si a facut analiza pana la 30 septembrie a realitatilor din economia romaneasca, care a fost concluzia Fondului Monetar? Toate criteriile de performanta stabilite prin acordul cu institutiile financiare au fost indeplinite, cu o singura exceptie: arieratele", a precizat consilierul guvernatorului BNR.

In opinia acestuia, "nota de plata usturatoare" a crizei economice a fost achitata doar de sectorul privat, sistemul bugetar fiind "intr-un golf linistit" fata de efectele crizei.

Meritele BNR, asumate de guvern

Premierul Emil Boc s-a laudat in fata Parlamentului cu un curs stabil al leului si cu o inflatie redusa, aspecte care tin insa de atributiile Bancii Nationale, considera analistii intervievati de "Financiarul". "Majoritatea reusitelor declarate nu apartin guvernului, ci mai degraba BNR; ma refer aici la cursul de schimb, inflatie, dobanzi. Somajul este mai redus pe seama romanilor din strainatate si a modului de raportare a somerilor (multe persoane fara slujba nu sunt raportate ca someri; dar si unii care lucreaza la negru nu apar ca atare…)", spune Dragos Cabat, Managing Partner la Financial View.

In opinia acestuia, nici angajamentele cu FMI nu prea au fost respectate, "in sensul ca legile au fost adoptate mai tarziu (FMI a amanat data de adoptare), iar indicatorii macroeconomici au fost relaxati, tocmai pentru ca nu ar fi fost indepliniti…", spune Cabat. Acesta a adaugat ca intr-adevar, comenzile din industrie incep sa creasca, asa cum a spus premierul, dar asta se intampla pe seama exporturilor. "Acest fenomen are la baza in special cresterea cererii externe", a aratat sursa citata.

In opinia economistului ING Bank Romania, Vlad Muscalu, stabilitatea cursului a fost realizata si ca urmare a semnalului politic privind consolidarea fiscala. "Acest element, consolidarea fiscala, este important pentru dinamica cursului", a aratat acesta.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: