Criza creditelor intr-o noua etapa. Oficialii BNR vorbesc de oameni scosi din case

Data publicarii: 18-03-2010 | Finante-Banci

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, atrage atentia ca tot mai multi romani cu restante la credite risca sa fie executati silit de banci, ramanand astfel fara locuintele cumparate cu banii imprumutati, cu care au garantat finantarile. "S-ar putea sa vedem si lucruri triste, s-ar putea sa vedem si oameni scosi din case. Sigur ca e important ca bancile sa fie atente la aceasta problema sociala, e important ca si Guvernul sa intervina in aceasta chestiune, daca poate interveni", a declarat Vasilescu intr-o conferinta de presa desfasurata la Ploiesti.

Per total, restantele romanilor numarau aproximativ 2,15 miliarde de euro in prima luna a acestui an, de la aproximativ 900 de milioane de euro in ianuarie 2009, arata datele BNR, sumele referindu-se la expunerea fata de un singur debitor, de cel putin 20. 000 de lei. In ianuarie, peste 214.000 de romani - persoane fizice si companii - aveau restante la banci, in crestere cu 36% comparativ cu prima luna a anului trecut, ceea ce inseamna ca aproape un sfert din debitori au intarzieri la plata ratelor.

Recent, specialistul in insolventa si faliment Gheorghe Piperea avertiza asupra cresterii alarmante a cererilor de executare silita formulate de banci in cazul persoanelor fizice, cele mai multe pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 de lei. Astfel, potrivit acestuia, in februarie, peste 100.000 de romani erau in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele la banci.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: