Google sfideaza China si renunta la autocenzura, redirectionind clientii catre site-ul din Hong Kong

Data publicarii: 23-03-2010 | IT&C

Google a sfidat regulile Chinei de autocenzura si a decis sa redirectioneze utilizatorii din China continentala catre site-ul din Hong Kong, decizie ce ii ameninta capacitatea de a derula operatiuni pe cea mai mare piata de internet din lume, relateaza Bloomberg.

Decizia acutizeaza o disputa de doua luni cu guvernul chinez, care a etichetat masura ca fiind "complet gresita", potrivit agentiei de stiri Xinhua.

Google, care si-a cenzurat rezultatele cautarilor inca din 2006, de la intrarea pe piata chineza, a anuntat ca intentioneaza sa-si mentina operatiunile in China continentala.

Guvernul american a anuntat ca este "dezamagit" de faptul ca Google si China nu au reusit sa ajunga la un acord. Conflictul a dus la deteriorarea relatiilor dintre cele doua tari, dupa alte dispute, legate de vanzarile de armament din Taiwan si de cotatia yuanului.

"Google face un joc foarte periculos. Ar putea sfarsi prin a face mai mult rau decat bine", a declarat Rob Enderle, analist in cadrul Enderle Group.

Nivelul fortei de vanzari a Google din China va depinde, partial, de accesibilitatea site-ului din Hong Kong, a anuntat compania. Google are peste 600 de angajati in China si "nu poate exclude posibilitatea unor disponibilizari", a declarat Jessica Powell, purtatoare de cuvant Google.

Cautarile lansate pe motorul Google din Beijing si Shanghai, ce cuprindeau termeni interzisi, legati de miscarea Falun Gong si de conflictul din Piata Tienanmen din 1989 dadeau mesaje de eroare marti, ceea ce arata ca site-ul din Hong Kong este supus acelorasi restrictii ca si portalurile internationale, printre care Google.com. Sistemul national de cenzura a fost supranumit "Marele Firewall Chinezesc" (aluzie la Marele Zid Chinezesc).

China avea circa 384 milioane de utilizatori de internet la sfarsitul lui 2009, cifra mai mare decat populatia totala a Statelor Unite. Baidu detine 58,6% din piata cautarilor pe internet din China, in timp ce Google are o cota de piata de 35,6%, potivit Analysys International.

"Este foarte probabil ca Google.com.hk sa fie blocat cel putin la fel de agresiv ca si Google.com, poate chiar mai agresiv", a declarat Ben Schachter, analist in cadrul Broadpoint AmTech Inc.

Google a purtat discutii cu autoritatile din China pentru a pune capat cenzurii, insa guvernul chinez nu a fost dispus sa faca niciun compromis.

Chiar daca masura ar putea afecta financiar compania, decizia s-ar putea dovedi benefica pentru imaginea Google. "Ar putea fi o miscare de PR buna pentru Google, din moment ce lupta impotriva cenzurii", a declarat Yuuki Sakurai, director al Fukoku Capital Management Inc.

Renuntand la cenzura, compania a incalcat un acord incheiat cu China la intrarea pe piata, potrivit agentiei Xinhua. Guvernul chinez considera ca disputa a afectat relatiile cu Statele Unite, dupa ce secretarul american de stat Hillary Clinton a sustinut Google.

Hong Kong-ul are economie si guvern separate, ca urmare a faptului ca a fost teritoriu britanic pana in 1997. In momentul in care a fost cedat Chinei, aceasta a promis ca va pastra sistemul capitalist si libertatea presei din Hong Kong pentru inca 50 de ani.

Reactia Chinei la decizia Google ar putea fi blocarea totala a serviciilor Google din China sau redirectionarea utilizatorilor catre Baidu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: