Ce banci ofera cele mai mari dobanzi la depozite

Data publicarii: 24-03-2010 | Finante-Banci

Millennium Bank si MKB Romexterra Bank platesc cele mai mari dobanzi pentru economiile in lei pe trei luni, iar Bank of Cyprus pune pret pe atragerea de resurse in euro. In urma cu un an, cele mai multe banci rasplateau economiile romanilor cu bonificatii de peste 10% la lei, respectiv 5% la euro. Acum, o astfel de oferta este doar o amintire. 

Reducerea treptata a dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei nu a intarziat sa se reflecte si in bonificatiile platite de bancile comerciale pentru resursele in lei atrase de la clienti. De asemenea, scaderea din ultimul an a indicatorului EURIBOR a condus la taierea dobanzilor oferite pentru economiile in euro.

Bancile anunta tot mai des taieri de dobanzi la depozite, iar asta ne arata clar ca perioada in care bancile puneau mare pret pe resursele populatiei a trecut, iar dobanzile cu doua cifre sunt doar o amintire. Si totusi, multi dintre romani au decis in ultimele luni sa faca economii, data fiind incertitudinea privind veniturile viitoare ale acestora.

Bonificatii de maximum 9% pe an

Daca ne uitam pe ofertele bancilor, observam ca multe s-au indepartat de pragul de 10% pe an la lei, respectiv 5% la euro. De exemplu, depozitele la termen in lei, constituite pe trei luni, sunt cel mai bine remunerate de Millennium Bank si MKB Romexterra Bank, potrivit portalului financiar Conso.ro. Cele doua banci practica o rata a dobanzii de 9% pe an, ceea ce s-ar traduce printr-un castig de 90 de lei pentru un depozit de 4.000 de lei. Urmatoarea banca in topul dobanzilor este Bank of Cyprus, cu 8,85% pe an.

Pentru scadente de un an, bonificatiile oferite sunt mai mici, cea mai mare fiind de 8,75%, la ATE Bank.  Adica 350 de lei pentru 4.000 de lei economisiti. Emporiki Bank bonifica depozitul pe termen de un an cu 8,5%, in timp ce ProCredit, CEC Bank si MKB Romexterra - cu 8,25%. In ceea ce priveste economiile in euro, bancile ofera dobanzi mult mai joase decat la lei si nici macar o depreciere semnificativa a cursului de schimb nu ar putea sa le faca mai atractive decat cele in moneda nationala.

De exemplu, un depozit in euro cu scadenta la trei luni este bonificat cu maximum 3,75%, de Bank of Cyprus, potrivit Conso.ro. Banca Carpatica, MKB Romexterra Bank, Alpha Bank si Credit Europe Bank ofera 3,5% pe an la economiile in moneda unica. Adica 8,75 euro (35,64 lei)  pentru economii de o mie de euro. Pentru scadente de un an, ATE Bank si MKB Romexterra ofera clientilor persoane fizice bonificatii de 4%, cea mai buna oferta din piata.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: