Culmea demagogiei: Lui Ionut Popescu ii este rusine cu banii de la FP, dar incaseaza 6.000 euro/30 min. de la EximBank

Data publicarii: 27-04-2010 | Politica

Decizia presedintelui de la Proprietatea de a-si diminua incasarile lunare a fost privita de mai-marii pe linie de partid ca un "gest elegant" sau ca o dovada de respect pentru "modul de gandire al celor din PD-L".  Despre miile de euro incasate de clientela politica prezenta in CA-uri nu s-a pomenit insa niciun cuvintel.

La numai doua luni dupa ce a fost numit - in stil hollywoodian - la carma Fondului Proprietatea, in urma presiunilor mediatice Ionut Popescu a anuntat ca isi reduce salariul de la aproximativ 20.000 de euro la 1.163 de euro. Gestul sau i-a impresionat intr-atat pe mai-marii PD-L incat au rezervat spatii largi in emisiuni TV pentru a puncta "eleganta" si "preocuparea continua a puterii portocalii pentru banul public".

Momentul, de-a dreptul haiducesc al fostului consilier al prim-ministrului (de a lua din propriul cont si a da la saraci), a fost folosit si pentru a-i "sensibiliza" pe altii, tot din zona de stat, sa renunte de bunavoie la venituri. Si cum totul se reduce la culoare politica - tinta predilecta a fost EximBank. Aceeasi EximBank din al carei Consiliu de Administratie fac parte mai multi membri PD-L, printre care si Ionut Popescu.

"Este o procedura si acolo (la EximBank - n.r.) extrem de complicata pana schimbi un director de banca, dar poate ar fi un gest elegant de a repeta ceea ce a facut Ionut Popescu, tocmai pentru a da un semn de solidaritate in aceste vremuri grele cu toti romanii", a spus Emil Boc, intr-o interventie televizata.  Iar declaratiile nu s-au oprit aici: "Ionut Popescu a facut o declaratie foarte clara care respecta modul de gandire al celor din PD-L. Daca pana acum directorul de la Fondul Proprietatea avea salariul de 13.000 de euro pe luna, Ionut Popescu a spus ca (...) va avea un salariu de doar 1.000 de euro, atat cat este salariul unui secretar de stat. Asta e o viziune care cred ca trebuie apreciata in contextul in care toti cei care au fost pana acum au mentinut acest sistem in care directorul avea 13.000 de euro salariu", a declarat prim-ministrul la OTV.  Aceasta dupa ce Ionut Popescu a explicat public de ce a solicitat reducerea salariului sau lunar pana la nivelul unui secretar de stat: "Mi-era rusine sa nu ma intrebe mama ca nu cresc pensiile din cauza salariului meu si mi-ar fi fost greu sa ii explic". 

Realitatea bate declaratiile

Totul bine si frumos, numai ca realitatea bate demagogia televizata, iar declaratiile din fata camerelor nu au nimic de-a face cu ceea ce intra lunar in conturile actualului sef de la FP. Un calcul cat se poate de simplu arata ca, pentru lunile ianuarie si februarie (fara a mai pune zilele din decembrie), acesta a incasat aproximativ 40.000 de euro.

Incepand cu luna martie, seful Proprietatea va primi pana la instalarea Franklin Templeton circa 1.100 euro/luna. "La initiativa actualei conduceri a Fondului Proprietatea, incepand cu data de 1 martie 2010, indemnizatia presedintelui directoratului este de 4.800 de lei (fara sporuri, bonusuri sau beneficii). Decizia s-a luat in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea. Aceste decizii nu se publica in Monitorul Oficial", se arata intr-un raspuns oficial al FP furnizat "Financiarul".

Cum mandatul sau este limitat - cel mult inca trei-patru luni de acum incolo, rezulta ca sapte luni la FP ii vor aduce acestuia per total aproape 50.000 de euro. O suma deloc de neglijat care demonstreaza nu grija pentru banul public, ci lipsa acesteia. Iar aceasta nu este tot: Ionut Popescu face parte din Consiliul de Administratie al EximBank - cu venituri infierate de presedintele Basescu  si premierul Boc - si incaseaza lunar aproximativ 6.000 de euro (pe declaratia de avere cifra este confidentiala, insa veniturile unui membru CA sunt de circa 30% din veniturile presedintelui institutiei). In niciuna dintre interventiile celor doi nu s-a pomenit un cuvant despre membrii PD-L care incaseaza sume uriase pentru nimic. De precizat ca, potrivit statutului EximBank, Consiliul de Administratie trebuie sa se intruneasca cel putin o data la trei luni. Exista deci posibilitatea ca 6.000 de euro sa fie incasati fara vreun minut de activitate.

Surse din cadrul bancii ne-au precizat insa ca, "de obicei, are loc cel putin o sedinta a CA pe luna, chiar daca aceasta dureaza 30 de minute". Altfel spus, Ionut Popescu primeste 200 de euro/minut. Venit care, in cazul unui milion de pensionari cu pensia minima, inseamna pensia pe doua luni. Cat despre renuntarea si la acesti bani, asa cum ar fi "elegant si in nota gandirii PD-L", nu-mi amintesc ca cineva sa fi facut vreo declaratie in acest sens.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: