Bancile micsoreaza comisioanele la creditele noi. Clientii vechi mai asteapta

Data publicarii: 28-04-2010 | Finante-Banci

Cea mai mare banca de pe piata autohtona a micsorat comisionul de rambursare anticipata de patru ori. Romanii care isi fac credite de nevoi personale vor plati comisioane mai mici in cazul in care ramburseaza imprumutul inainte de scadenta. Desi directiva europeana care obliga bancile sa taie din aceste penalitati aplicate clientilor intra in vigoare in Romania abia la mijlocul lunii iunie, BCR a anuntat deja aplicarea prevederii incepand cu 26 aprilie.

Concret, cine ia acum un credit fara garantii si cu dobanda fixa de la aceasta banca va plati un comision de rambursare anticipata de 1%, respectiv de 0,5% daca suma este platita in ultimul an al contractului de credit, fata de 4-4,5% (in functie de perioada de creditare), cat era inainte. Tot de luni, banca a renuntat la comisionul de rambursare anticipata pentru creditele negarantate cu dobanda variabila.

De exemplu, un client care va returna anticipat suma de 10.000 de lei dintr-un imprumut de 20.000 de lei cu dobanda fixa facut acum, va avea de platit bancii 100 de lei. Daca rambursarea se face in ultimul an de contract, clientul ar trebui sa plateasca 0,5% din suma rambursata anticipat, adica 50 de lei. In realitate, el va plati 65 de lei, suma minima impusa de banca in acest caz.

Clientii vechi mai au de asteptat

Clientii mai vechi ai BCR cu credite negarantate nu vor beneficia insa de aceste prevederi, si nici cei cu imprumuturi imobiliare, pentru ca banca a aplicat strict continutul directivei europene. "Bancile respecta legislatia in vigoare", au precizat pentru Gandul reprezentantii BCR, intrebati despre posibilitatea extinderii prevederii europene in cazul tuturor tipurilor de credite.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: