Lichidam conturile?

Data publicarii: 06-05-2010 | Afaceri

Agitatia generata de perspectiva unor majorari de taxe se resimte din plin in piata de capital romaneasca.

Investitorii s-au precipitat ieri la vanzare, in conditiile in care si climatul din pietele internationale este dominat de incertitudini.

Bursa a consemnat a doua zi consecutiva de scaderi violente, in timp ce leul s-a depreciat fata de euro la cel mai slab curs din acest an.

Piata de capital romaneasca a suferit ieri un soc puternic, investitorii si mediul de afaceri interpretand ca probabila o intelegere intre FMI si Guvern privind o majorare a TVA si a cotei unice. Consensul general este acela ca o astfel de masura ar compromite relansarea economica a Romaniei, ar face viata grea companiilor si ar determina o criza sociala importanta. In consecinta, ieri am asistat la vanzari agresive atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si in piata valutara, unde moneda nationala a atins cel mai scazut nivel din acest an, apropiindu-se intraday de pragul psihologic de 4,2 lei pentru un euro.

Atitudinea negativa a investitorilor a fost impulsionata si de contextul international in care criza datoriilor publice din Grecia tinde sa se extinda si la alte tari din zona euro. Climatul din pietele financiare continua sa se deterioreze dupa ce agentiile de rating transmit semnale ca vor continua sa opereze retrogradari de calificative pentru mai multe state. Indicele reprezentativ Dow Jones al pietei americane a suferit marti seara un picaj de doua procente, iar deschiderea de ieri a sesiunii bursiere de la New York a fost, de asemenea, nefavorabila.

Impactul s-a resimtit si la BVB, unde indicele BET-FI, care masoara evolutia celor cinci societati financiare, cele mai lichide ale pietei romanesti, a suferit a doua zi consecutiva de scaderi severe, coborand sub reperul tehnic al ultimului minim inregistrat la inceputul lunii martie a.c. Picajul s-a realizat pe volume importante, ceea ce sugereaza ca ar putea fi vorba de o intoarcere a pietei pe un trend descendent.

Ieri, indicii principali de la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat picaje intre trei si cinci procente pe volume peste media ultimei perioade, rulajele din piata regular cifrandu-se la 64,76 milioane lei. Vanzarile agresive, realizate in ton cu pietele externe, au fost antrenate de profilarea ca reala a perspectivei unor majorari de taxe ce ar deveni impovaratoare pentru economie si pentru activitatea companiilor romanesti. Consensul pietei pare a fi acela ca o ridicare a TVA si a cotei unice ar face imposibila o relansare a economiei nationale si ar adanci si mai mult tara in criza.

Nu numai Bursa a fost afectata, ci si piata valutara, unde moneda in doar cateva ore a urcat intraday pana la pragul psihologic de 4,2 lei pentru un euro, cel mai ridicat nivel de la inceputul anului, dupa ce BNR afisase un curs de 4,1492 lei pentru un euro.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, a evidentiat, pentru Curierul National, cele doua dimensiuni care au determinat vanzarile de ieri. Pe de o parte, deteriorarea climatului international, unde fenomenul de contagiune al crizei Greciei capata proportii si, pe de alta parte, elementele punctuale care tin de economia romaneasca. "Acum chiar stabilitatea macroeconomica este pusa sub semnul intrebarii si apar temeri ca nu vom reusi sa iesim din recesiune in 2010, asa cum se prefigura la inceputul anului. In plus, a aparut perspectiva unor noi majorari de taxe care ar pune o presiune crescanda asupra agentilor economici si ar putea antrena o criza sociala abrupta", a comentat Mihai Chisu.

O opinie asemanatoare a avansat si Marcel Murgoci, director de operatiuni la SSIF Estinvest Focsani. "Dincolo de cauzele externe, unde apar repercusiuni ale zvonurilor inca neconfirmate privind datoriile publice ale Spaniei si Portugaliei, avem si o componenta interna care a generat acest val de vanzari. Se pare ca previziunile FMI sunt mai sumbre decat cele initiale, iar nerespectarea tintei de deficit bugetar ar putea impune solutia unor mariri de taxe, cu presiuni nemijlocite asupra mediului de afaceri", a declarat Marcel Murgoci, amintind ca optimismul de la inceputul anului s-a diminuat, iar unii patroni chiar isi reevalueaza perspectivele asupra cresterii economice din acest an.

Mihai Chisu explica faptul ca majorarile de taxe vor afecta in lant intregul angrenaj economic. "Taxele mai mari vor insemna venituri mai mici pentru companii, iar restrangerea consumului va presupune un nou set de probleme pentru firme pe partea de cerere pentru urmatoarea perioada, care nu stim daca va dura cateva luni sau cativa ani", a afirmat Mihai Chisu. Acesta a amintit ca o crestere a costurilor vietii va afecta participantii la piata, iar acestia nu vor mai dispune de bani pentru a face achizitii in pietele de actiuni. "Bursa are parte de toate ingredientele de care are nevoie pentru a fi afectata pe termen scurt", a mai spus brokerul de la IFB Finwest, care apreciaza ca eventuale evolutii pozitive ar putea fi determinate de o majorare a pragurilor la SIF-uri sau de stiri surprinzatoare despre o imbunatatire a situatiei din economia romaneasca.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: