Marimea conteaza: laptopul perfect are 13,3 inci

Data publicarii: 06-05-2010 | IT&C

Laptopul ideal trebuie sa fie nu foarte greu, sa aiba un ecran nici prea mare, nici prea mic, un procesor rapid si memorie RAM suficienta.

Dupa netbook-uri, urmatoarea generatie de laptopuri ultra-portabile isi face incet-incet intrarea pe piata, incercand sa satisfaca cerintele utilizatorilor mai pretentiosi care-si doresc un procesor mai performant, astfel incat calculatorul sa fie mai rapid. "In urma cu doi ani mi-am cumparat un netbook pentru ca aveam nevoie de un computer micut pe care sa-l port cu mine, dar aceste «jucarii» nu pot fi folosite pentru prea multe operatiuni", povesteste Catalin Bobu, un tanar programator. Bobu spune ca initial folosea netbook-ul pentru a avea acces la e-mail si internet, insa in timp si-a dorit sa poata sa faca mai mult de atat cu el. "Chiar daca nu eram acasa, mai erau momente cand trebuia sa mai lucrez, iar atunci netbook-ul si-a dovedit ineficienta - nu putea rula programele de care aveam nevoie, programe care solicitau o memorie mai mare", explica acesta.

Zilele trecute, intr-un ma-gazin de specialitate din Capitala, un utilizator de rand incerca sa gaseasca un laptop care sa cantareasca putin, sa nu fie foarte mare si care sa aiba o baterie durabila. Ii explica unui vanzator ca are un netbook deja, dar il deranjeaza ecranul mic. I s-a recomandat ceea ce vanzatorul a numit "noul tip de netbook", un laptop cu ecran de 13,3 inci, tot fara unitate optica (CD/DVD), dar care cantarea cat un netbook si putea sa functioneze pana la sapte ore fara a fi conectat la o sursa de electricitate.

Mai multe in 2010

O serie de analisti americani, citati de publicatia Financial Times, estimeaza ca anul acesta va fi cel al laptopurilor ce au ecrane cu o diagonala de 13,3 sau 13,4 inci. "Monitorul de 13 inci a devenit noul monitor de 15 inci pentru ca utilizatorul isi doreste un laptop puternic, dar si usor", afirma analistul Alexander Huber. In 2010, dincolo de noi modele care vor fi lansate pe piata, se estimeaza ca numarul calculatoarelor cu o greutate de peste 2 kg va scadea conside-rabil. "Cand spune ultra-portabil, utilizatorul spune usor de transportat, dar cu aceleasi functii cu laptopul de 3 kg de acasa", explica Huber.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: