Pretul apartamentelor din Bucuresti continua sa scada usor

Data publicarii: 06-05-2010 | Imobiliare

Statistica  imobiliara a lunii aprilie ne arata ca preturile apartamentelor s-au stabilizat, scaderile masurate de la inceputul anului fiind in medie de numai 2%. In schimb, conform anunturiparticulari.ro, numarul ofertelor este in crestere.

Pretul mediu al unei garsoniere este de 42665 de euro, el atingand valori de aproximativ 35000 de euro in zone precum Berceni si Pantelimon, si valori in jurul a 50000 de euro in Piata Victoriei si zona Unirii.

Pentru apartamentele cu doua camere pretul mediu pe care proprietarii il solicita este de 66816, cu doar 2000 de euro mai scazut decat pretul mediu al lunii ianuarie.

Apartamentele cu 3 camere ating valoarea medie de 91619 euro, fiind mai ieftine cu 1.3% fata de inceputul anului. O scadere de 3.5% fata de luna ianuarie se  inregistreaza in cazul apartamentelor cu 4 camere, in cazul lor fiind notat un pret mediu solicitat de proprietari de 114 768 euro.

Rahova, Berceni

Acestea sunt cartierele unde intalnim cele mai mici preturi existente pe piata si monitorizate de anunturiparticulari.ro.

Oferta la capitolul garsoniere porneste in cazul celor de tip confort 2, situate la marginea cartierului, de la 10 - 12 mii de euro, ajungand la valoarea medie de 35 mii de euro. Apartamentele cu doua camere se vand si ele cu minimum 20 de mii - in cazul celor confort 2, indepartate de statiile de metrou si private de facilitati urbane - si ajung la valoarea medie de 45 mii euro, in cazul apartamentelor finisate si utilate normal.

Valoarea minima a apartamentelor cu 3 camere in aceste zone coboara la 50 mii euro, cu doar 10 mii mai scazuta fata de valoarea minima a apartamentelor cu 4 camere. 

Dristor :

Considerat un cartier foarte cautat pentru aproprierea de centru, pentru metrou si alte facilitati, in Dristor preturile sunt mai mari cu cel putin 10 mii de euro fata de cartiere gen Colentina sau Pantelimon. Pretul minim solicitat pentru o garsoniera confort 2, fara imbunatatiri si facilitati porneste de la 20 de mii de euro, in timp ce pretul pentru o garsoniera confort unu ajunge la 40.000. Apartamentele cu doua camere sunt scoase la vanzare pornind de la 45 mii euro si ajungand pana la 80 mii in cazul celor cu finisaje ultra-moderne, in timp ce oferta de pret la apartamentele cu 3 camere porneste de la suma de 60 mii de euro.

Piata Unirii, Piata Victoriei :

Zonele foarte centrale raman acelea unde intalnim preturi asemanatoare cu cele solicitate pe apartamentele nou construite in noile ansambluri rezidentiale.

Pretul minim de vanzare al unei garsoniere incepe de la 40 mii de euro, pentru cele cu spatiu redus si situate in blocuri vechi, si atinge valoarea medie de 50 mii de euro in cazul garsonierelor de 40 de mp, aflate in apropierea metroului si situate in blocuri relativ noi.

Apartamentele cu doua camere pornesc la vanzare de la suma de 55 mii euro si ating valori maxime de 75 - 80 de mii, in timp ce apartamentele cu 3 camere nu se afla listate decat peste valoarea de 80 mii de euro.

Preturile de pornire al apartamentelor cu 4 camere se afla situate in jurul sumei de 130 mii euro, si pot ajunge in cazurile apartamentelor de lux la 230 - 250 mii de euro. 

La capitolul oferte putem sesiza o crestere a numarului acestora fata de aceeasi perioada a anului trecut, fapt ce ar trebui sa conduca la o scadere continua a preturilor. Numarul garsonierelor scoase la vanzare in luna aprilie este de aproape 430, iar numarul apartamentelor cu doua camere a crescut la 807. S-au numarat 630 de apartamente cu 3 camere scoase la vanzare pe piata, si 181 de apartamente cu 4 camere. 

Analizand cursul preturilor in toate cele patru categorii si in ultimii patru ani de zile, putem spune ca preturile apartamentelor s-au stabilizat la un nivel mediu sub preturile din 2007, 2008 sau 2009, dar deocamdata se pastreaza mai mari decat preturile din anul 2006. Desi proprietarii par destul de interesati sa isi vanda proprietatile, numarul ofertelor de pe piata fiind in usoara crestere, totusi pretul mediu solicitat initial continua sa se mentina la un nivel destul de ridicat.

Note:

- statistica este valabila doar pentru orasul Bucuresti;

- cand spunem numarul de oferte ne referim la numarul de oferte aparute nou pe piata, nu la toate ofertele existente pe piata;

- cand spunem pretul mediu ne referim la pretul mediu de strigare, cel anuntat initial de proprietar, nu este pretul efectiv de tranzactionare.

Aspecte metodologice:

- perioada monitorizata: 01.04.2010 - 30.04.2010;

- se monitorizeaza toata presa scrisa centrala printre care amintim: Romania Libera, Bursa, Anuntul Telefonic, Anuntul AZ, Libertatea;

- se monitorizeaza cele mai mari site-uri web cu anunturi imobiliare printre care: anunturiimobiliare.ro, imobiliare.ro, imobiliare.net, bizimobiliare.ro;

- sunt excluse din statistica ofertele agentiilor imobiliare pe baza unei metodologii proprii anunturiparticulari.ro;

- sunt excluse din statistica aparitiile multiple;

- sunt luate in calcul numai anunturile care apar pentru prima data in presa sau pe internet, deci numai ofertele scoase pe piata in perioada monitorizata;

- pretul mediu este calculat pe tot orasul Bucuresti, indiferent de zona

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: