Radu Ghetea: reglementarile pot deveni periculoase, daca nu tin pasul cu piata

Data publicarii: 17-05-2010 | Finante-Banci

'Reglementare' a fost unul dintre cuvintele rostite cel mai des in ultimele trei zile la Zagreb, la Reuniunea Anuala a Guvernatorilor Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare. S-a cerut reglementarea pietelor de capital, a actorilor de pe piata bancara, a activitatii bancilor internationale.

Despre reglementarea sectorului bancar din Romania, presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), prezent la reuniunea de la Belgrad a declarat in exclusivitate pentru AGERPRES ca aceasta 'nu este un lucru etern, ea trebuie sa se schimbe odata cu piata, altfel devine nociva, ca si lipsa reglementarii'.

'In Romania am avut si avem reglementari bune, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le adaptam permanent la reglementarile europene, dar si la conditiie actuale. In ceea ce priveste cerintele europene in domeniul bancar, BNR a facut deja o lista de noi reglementari pe care intentioneaza sa le faca, si ne-a si transmis-o, ceea ce e un lucru bun', considera Radu Ghetea.

In opinia sa, un pas inainte pe calea reglementarii este aparitia practicii de autoreglementare, iar un exemplu este realizarea de catre ARB a legislatiei privind migrarea conturilor, cu obtinerea avizului ulterior al BNR.

'Pana in septembrie, tot prin autoreglementare, va fi realizat si cadrul legislativ privind sistemul de plati', a mai adaugat Radu Ghetea.

Atunci cand este vorba despre reglementare din partea unei alte autoritati, inclusiv a BNR, presedintele ARB considera ca trebuie avut in vedere caracterul temporar al oricarei reglementari, care trebuie sa fie in pas cu evolutia pietei. 'Un exemplu edificator este aparitia, acum cativa ani, a regulamentului privind reevaluarea anuala de catre banci a garantiilor. Atunci, a trecut aproape neobservat si niciun control care a trecut pe la bancile unde am lucrat nu a intrebat de reevaluarea garantiilor', a spus el.

Intr-adevar, in 2007 ar fi fost o pierdere de timp sa evaluezi valoarea unui apartament dat garantie pentru un credit, cand stiai ca valoarea lui creste permanent. 'Problema nu a preocupat atunci pe nimeni, nici pe noi, nici pe reglementator', isi aminteste Radu Ghetea.

Conditiile in piata s-au schimbat si reevaluarea este necesara mai des. 'In opinia mea, reevaluarea individuala a apartamentelor care constituie garantii pentru creditele ipotecare nu se mai poate face, pentru ca bancile i-ar irita exact pe clientii care platesc, dat fiind ca pe ceilalti nu prea mai ai de unde sa ii iei. Daca nu se mai poate face evaluarea individuala conform standardelor internationale (IFRS), ea ar trebui sa fie eliminata si inlocuita cu una pe baza de indici, pentru ca exista companii de la care am putea lua indicii de corectie a valorii garantiilor', este de parere presedintele ARB.

In situatia actuala, din cauza neadaptarii reglementarii la situatia din piata, bancile raman in culpa, iar propunerea acestora este sa se faca evaluare individuala la momentul acordarii creditului si, ulterior, la un eventual moment al restructurarii sau executarii creditului. In rest, pe parcursul creditului, sa se faca evaluare colectiva, pe baza de indici. 'Daca in 2007, nimeni nu prea dadea atentie reevaluarii, acum suntem foarte interesati de ea', a subliniat Radu Ghetea.

O alta solicitare de reglementare aparuta in conditiile crizei este cea privind separarea bancilor comerciale de cele de investitii. Potrivit lui Ghetea, 'in Romania avem de-a face cu banci comerciale, dezvoltate in special in sectorul comercial si care, uneori, mai fac si unele operatiuni specifice bancilor de investitii, deci nu apare inca necesitatea separarii normative a respectivelor entitati', dar pe plan international, cand e vorba de atragere de bani de la deponenti, e bine sa fie limitate operatiunile cu grad inalt de risc, cum sunt cele facute uzual de bancile de investitii.

Nici pentru dinamizarea dezvoltarii pietei de capital din Romania nu sunt necesare reglementari speciale, crede Radu Ghetea, pentru ca piata de capital din Romania se afla intr-un stadiu de dezvoltare incipient, are un grad redus de sofisticare, iar criza a descurajat jucatorii straini sa vina la noi, piata locala neavand forta de a conduce o activitate bursiera importanta.

'Eu am o doza suficienta de optimism ca sa cred ca piata bancara si cea bursiera vor avea, in viitorul apropiat, momente de crestere importanta. Romania are o atractivitate destul de mare, si ma refer in special la potentialul din agricultura, care a scos Romania din multe momente dificile.

Este foarte bine sa ai investitii straine, activitati diversificate, dar cand ai potentialul agricol al Romaniei si oportunitatea fondurilor europene, este bine sa te concentrezi pe ele. Spun cu satisfatie ca, din punctul de vedere al CEC Bank, agricultura a performat mai bine decat alte sectoare', a spus in final seful CEC Bank.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: