La un castig de 7 euro pe luna, in echivalent lei, statul ia un euro prin impozitarea cu 16% a veniturilor din dobanzi

Data publicarii: 17-05-2010 | Finante-Banci

Bancherii considera ca aplicarea unui impozit de 16% asupra castigurilor din dobanzile depozitelor bancare nu va afecta comportamentul de economisire al clientilor, sumele aflate in discutie fiind destul de mici. Sigur, acestia se refera la situatia majoritatii clientilor, care nu au economisit sume mari. Marimea medie a unui depozit este de 4.575 lei/titular, adica aproximativ 1.000 de euro.

Odata cu aplicarea unui impozit de 16% asupra veniturilor din dobanzi bancare, la Bugetul statului vor intra lunar aproximativ 62 de milioane de lei, in conditiile in care la finalul trimestrului I economiile populatiei se plasau la un nivel de 75 de miliarde de lei. Impozitul se retine de catre banca in momentul in care depozitul ajunge la maturitate si se varsa apoi la buget.  

Economisirea nu va fi afectata

Dincolo de efectul practic al obtinerii acestei suplimentari bugetare, problema se pune daca nu cumva impozitarea ar putea duce la migrarea banilor din depozite catre alte forme de investitii. Cu alte cuvinte, nu cumva statul pierde pe de o parte ce castiga pe alta? Raspunsul bancherilor este insa negativ.

"Cred ca impozitarea dobanzilor nu va afecta comportamentul romanilor pentru ca volumul depozitelor per client nu este mare", considera presedintele executiv al BCR, Dominique Bruynseels. Acesta arata ca problema taxarii nu este importanta pentru ca este vorba despre sume foarte mici. "Daca dobanzile raman la fel de reduse cum sunt acum, este o suma extrem de mica. Daca ai depozite in euro si esti taxat pentru o dobanda de 2%-3%, trebuie sa platesti foarte putin. Daca ai economii de miliarde sau milioane de euro, atunci incepi sa cauti alte mijloace de economisire", a explicat presedintele executiv al BCR. Pe de alta parte, acesta a aratat ca  guvernul va avea de castigat pentru ca "venitul la buget din impozitarea dobanzilor este un venit sigur. Bancherii platesc intotdeauna", a conchis Dominique Bruynseels.

De altfel, un calcul simplu pe transe de 1.000 de euro, 5.000 de euro, 10.000 de euro si 50.000 de euro, inclusiv in echivalent lei (1 euro = 4,18 lei), depuse sub forma unor depozite la termen, arata exact care sunt diferentele dintre castigurile neimpozitate si cele impozitate cu 16%. Firesc, aceste diferente se maresc odata cu cresterea volumului depozitelor. In cadrul calculelor au fost folosite ultimele valori ale dobanzilor medii publicate de Banca Nationala.

Potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, la finalul anului trecut sub incidenta institutiei intrau 16,4 milioane de persoane fizice, care reprezentau 95% din deponenti. La un volum de 75 de miliarde de euro, rezulta ca valoarea medie a unui depozit este de aproximativ 4.575 de lei.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: