Masurile recente - tarzii si cu efecte incontrolabile; Instabilitatea - cel mai mare pericol

Data publicarii: 17-05-2010 | Economie

Scaderea salariilor bugetarilor si a pensiilor va scadea consumul mai mult decat se asteapta, din cauza efectelor psihologice induse. Cel mai probabil, masurile anuntate nu vor aduce la buget sumele scontate, intrucat vor avea efecte negative greu de estimat in acest moment. Perioada urmatoare : volatilitate pe toate planurile, inclusiv in ceea ce priveste moneda nationala. Instabilitatea - cel mai mare pericol pentru investitii si ca efect psihologic.

«Mǎsurile luate de cǎtre guvern pentru scǎderea deficitului bugetar au putine sanse de a aduce la buget sumele scontate, din cauza efectelor <> pe care le vor avea in sensul scǎderii consumului- si asa aflat la <> nesatisfǎcǎtoare-, fapt care va conduce la cresterea numǎrului de falimente si someri inclusiv din sectorul privat, precum si la diminuarea TVA-ului incasat. Investitiile vor fi descurajate, atat din cauzele mentionate anterior, cat si ca urmare a inducerii stǎrii de expectativǎ, intrucat companiile nu stiu ce le rezervǎ <> din punct de vedere al legislatiei si fiscalitǎtii. In plus, instabilitatea de orice fel- politicǎ, socialǎ, legislativǎ etc- reprezintǎ cel mai mare pericol in momentul de fatǎ, putand <> Romania cu cativa ani inapoi », a arǎtat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Mǎsurile anuntate de Executiv menite a scǎdea deficitul bugetar prevǎd reducerea cu 25% a salariilor si sporurilor salariatilor din sectorul public si diminuarea pensiilor cu 15%. In plus, potrivit informatiilor apǎrute in presǎ, Memorandumul suplimentar de Intelegere convenit de Romania cu FMI si UE prevede extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit, incluzand tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile acordate la depozitele bancare, eliminarea scutirilor de impozit pe venit acordate programatorilor IT etc. De asemenea, este pusǎ in discutie reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului, ministerul de resort analizand in prezent diferite variante in acest sens.

"Cresterea impozitelor si a cotei de TVA ar fi fost cu sigurantǎ <> pentru sectorul privat, cel care sustine intreaga economie si toate categoriile sociale. Este insǎ falsa impresia cǎ firmele se vor descurca <> avand de-a face <> cu mǎsurile anuntate: consecintele reale ale acestora vor fi accentuate de efectele psihologice, iar un pericol major ar fi ca si putinii bani disponibili sǎ stea mai mult <> necheltuiti si neinvestiti, desi -in suficiente cazuri si domenii- preturile de achizitie, costurile cu personalul si disparitia unor competitori ar trebui sǎ sustinǎ investitiile", a precizat Victor Safta.

Analistii de la X-Trade Brokers subliniazǎ cǎ, in perioada urmǎtoare, se va inregistra o volatilitate ridicatǎ pe toate planurile, inclusiv in ceea ce priveste moneda nationalǎ. « Leul a reactionat deja fatǎ de mǎsurile anuntate recent si ecourile acestora : sǎptǎmana trecutǎ, pe platforma X-Trade Brokers, moneda nationalǎ a inregistrat o variatie de 2,34% intre minimul si maximul perioadei (luni- vineri). Pentru comparatie- in primele patru luni ale anului, Leul a inregistrat o variatie maximǎ de 4,89%. Ne asteptǎm ca in perioada urmǎtoare Leul sǎ rǎmanǎ volatil », a arǎtat Victor Safta.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: