Ambasadorul SUA la Sofia, ingrijorat ca o banca administreaza 50% din depozitele companiilor de stat

Data publicarii: Astazi, 20-05-2010 | International

Ambasadorul Statelor Unite in Bulgaria si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu datele oficiale date publicitatii recent, potrivit carora o banca privata, mica, administreaza aproape jumatate dintre depozitele companiilor de stat, relateaza Sofia News Agency.

"Este surprinzator si alarmant ca o banca atat de mica controleaza banii statului", a declarat ambasadorul James Warlick pentru postul national BNT.

El a subliniat ca lipsa de transparenta in ceea ce priveste proprietarii bancii respective reprezinta o sursa de ingrijorare, cu atat mai mult cu cat aceasta este comparata cu jucatorii mari de pe piata.

Insa ambasadorul Warlick si-a exprimat speranta ca Guvernul se va ocupa de acest dosar.

Aceasta declaratie intervine la cateva zile dupa ce au fost publicat datele oficiale care arata ca aproape 65% din banii principalelor 18 companii de stat din tara sunt administrati de trei banci, ale caror cota de piata nu depaseste 9% - Corporate Commercial Bank, EIBank, la care prietena premierului. Tvetelina Borislavova detinte 18% din actiuni, si Central Cooperative Bank.

Printre cele 18 companii vizate se numara societatea de gaz Bulgargas, societatea care se ocupa cu transporul gazului Bulgartransgas, centrala nucleara de la Kozlodui, termocentrala Marita Est II, compania de tutun Bulgartabac, Posta, Aeroportul Sofia si compania de cai ferate.

Corporate Commercial Bank (Corpbank) se ocupa de 48% din banii din depozite ai acestor companii. Banca ar fi finantata de mogului media Irena Krasteva, ceea ce ridica intrebari in legatura cu relatiile periculoase dintre putere, institutia financiara si presa.

Premierul Boiko Borisov si-a luat angajamentul ca Ministerul de Finante si cel al Economiei sa ancheteze cele trei banci.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: