APAPR: Jucatorii mai mici de pe pilonul II ar putea parasi piata dupa scaderea contributiilor la 0,5%

Data publicarii: 20-05-2010 | Finante-Banci

Administratorii mai mici de pe piata pensiilor private obligatorii (pilon II) ar putea parasi sistemul in conditiile reducerii contributiilor la 0,5% din castigul brut, de la 2,5% in prezent, in conditiile in care nu isi vor putea sustine costurile, a declarat presedintele APAPR, Crinu Andanut.

"La cei din a doua jumatate a listei problema se pune foarte serios de parasire a pietei doar daca investitorii nu sunt destul de nebuni sa injecteze din nou capital intr-un business care le dovedeste ca nu este sustenabil pentru ca este la mana politicienilor", a mentionat Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Cheltuiala din administrare nu se mai sustine din venituri, a mai spus el. "Asta inseamna ca ori se face injectie de capital ori se decide parasirea pietei", a adaugat Andanut.

"Nimeni nu va finanta afaceri care nu mai au perspectiva", a mai spus Andanut. P resedintele APAPR a adaugat ca administratorii mari vor atinge break-even (echilibru financiar, cand veniturile sunt egale cu cheltuielile, n.r.) cu cel putin zece ani intarziere daca sunt reduse contributiile, iar in cazul administratorilor mici mici se pune problema de "supravietuire".

In ceea ce priveste reducerea contributiilor la pilonul II, presedintele APAPR a mentionat ca marti seara a fost informat oficial de ministrul Finantelor Sebastian Vladescu.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa sisteze de la 1 iunie virarea a 2% din venitul brut al salariatilor catre sistemul de pensii private obligatori (pilon II), urmand sa se ajunga la un nivel al contributiei de doar 0,5% in acest an.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului. Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%.

In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.

Pe piata pensiilor private obligatorii (pilon II), au ramas in prezent noua fonduri de pensii, fata de 18 cate erau in toamna lui 2007, la startul campaniei de atragere de participanti.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: