Banca Centrala a Ungariei: Ungaria ar putea adopta euro in viitorul apropiat

Data publicarii: Astazi, 20-05-2010 | International

Ungaria va putea indeplini criteriile pentru adoptarea euro in viitorul apropiat, dar este necesara mai multa disciplina fiscala pentru ca acest lucru sa se intample, a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei, Andras Simor.

Conform estimarilor lui Andras Simor, Ungaria va adera la zona euro in viitorul apropiat dar, pentru ca acest lucru sa se intample, economia trebuie sa se aseze pe o crestere sustenabila. Ungaria nu a fixat o data pentru adoptarea monedei euro, iar la ora actuala nu satisface niciunul dintre criteriile stabilitea prin tratatul de la Maastricht.

Politica economica a Ungariei nu ar trebui orientata catre eforturile de a satisface conditiile pentru adoptarea mecanismul ratelor de schimb (ERM II), asa-numita anticamera a eurozonei, ci sa creeze mai degraba conditiile pentru o competivitate si crestere economica sporita, a declarat Andras Simor.

Politica monetara nu este un instrument de stimulare a cresterii pe termen lung, a apreciat Andras Simor.

In cel mai bun caz, Banca Centrala poate crea o baza stabila, cu o inflatie scazuta, pentru ca politicile monetare sa functioneze, a apreciat guvernatorul.

Stabilitatea preturilor este scopul primordial al Bancii Nationale a Ungariei, a adaugat el.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: