Cum a evoluat raportul salariati-pensionari in ultimii 20 de ani in Romania

Data publicarii: 11-06-2010 | Economie

In 1989 mai bine de opt milioane de angajati "duceau pe umeri" ceva mai mult de 3,5 milioane. In 2009, numarul pensionarilor era mai mare cu circa 700.000 mai mare decat al celor care muncesc.

8,1 milioane de oameni - atatia lucrau in 1989, arata datele Anuarului statistic al Romaniei, citate de un studiu realizat de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii. Numarul pensionarilor, inclusiv cei agricoli, era de 3,5 milioane. Numarul angajatilor a scazut constant, in timp ce al pensionarilor a crescut, iar ordinea s-a inversat in 1997, arata cercetarea.

In 2009, numarul pensionarilor depasea 5,7 milioane, iar cel al salariatilor era de aproape 5 milioane.

Conform aceluiasi studiu, salariile s-au polarizat: sub limita de 65% din salariul mediu se afla in prezent circa jumatate dintre salariati fata de o cincime in 1989. In acelasi timp, la limita superioara, peste dublul salariului mediu sunt 8% dintre salariati, fata de numai 2% in 1989. Pensiile au avut o dinamica distincta: a crescut semnificativ ponderea pensiilor mici in sistem. Si salariile s-au aglomerat pe segmentul veniturilor mici. In cazul  salariilor, a crescut ponderea celor mari de aproape 4 ori, in timp ce ponderea pensiilor mari a scazut.

Romania, 2009: Varsta medie de penionare este de 54 de ani

Specialistii Academiei sustin ca raportul inversat nu a rezultat ca o explozie a dorintei de nemunca, ci o politica de facilitare/motivare a iesirii la pensie in conditiile in care sectorul de stat s-a restrans semnificativ fara ca cel privat sa ofere o compensare pe masura a oportunitatilor de munca salariata. Pensionarea anticipata a fost o politica sociala de evitare a problemelor sociale generate de explozia previzibila a somajului.

In prezent 1 ,din 6 pensionari este pensionar motivand incapacitatea de munca. Asa se face ca desi varsta limita de pensionare tinde sa creasca spre 65 ani, in realitate, in Romania anului 2009, varsta medie de pensionare era de 54 de ani.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: