Majorarea participatiei la Bancpost a marit pretul actiunilor EFG Eurobank

Data publicarii: 02-09-2006
Actiunile bancii grecesti EFG Eurobank s-au apreciat, vineri, pe bursa din Atena, dupa ce piata elena a digerat stirea cresterii participatiei bancii la subsidiara romaneasca Bancpost cu 14,58%, pana la 77,5%, potrivit France Presse. Actiunile EFG Eurobank au crescut cu 2,54% pana la un pret de 24,2 euro/actiune in dupa-amiaza sedintei de tranzactionare de vineri, dupa ce vestea majorarii numarului de actiuni detinute s-a raspandit in piata. Actiunile bancii elene au inchis, joi seara, la un pret de 23,6 euro/actiune, potrivit datelor bursei ateniene.

"EFG Eurobank a preluat  un pachet de 14,58% de actiuni de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), exercitandu-si un drept convenit in aranjamentul initial de conversie a doua imprumuturi acordate bancii de cele doua institutii financiare in actiuni. Partile au convenit sa nu dea detalii financiare referitoare la  tranzactie", a declarat pentru NewsIn, Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

BERD si IFC devenisera actionari ai Bancpost in noiembrie 2004, prin conversia in actiuni a doua imprumuturi de cate opt milioane dolari, pe care cele doua institutii financiare internationale le acordasera bancii. In urma conversiei, BERD si IFC au preluat fiecare cate un pachet de 7,28% din capitalul bancii.

Eurobank EFG Group a inregistrat un profit net consolidat in primul semestru al acestui an de 318 milioane euro, in crestere cu 41,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar pentru sfarsitul lui 2006, banca estimeaza un profit net de 615 milioane euro, au anuntat, la inceputul lunii august, reprezentantii grupului elen.

Bancpost avea, la sfarsitul primului semestru din 2006, active de 6,07 miliarde lei (1,7 miliarde euro) si se afla pe locul opt pe piata bancara romaneasca, dupa ce, la finalul anului trecut ocupa pozitia a sasea, potrivit datelor bancii centrale.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: