Romania a semnat cu Elvetia documentele ce ii permit sa primeasca aproape 140 de milioane de euro

Data publicarii: 08-09-2010 | Finante-Banci

Ministrul de externe Teodor Baconschi a semnat marti Acordul-Cadru intre Consiliul Federal Elvetian si Guvernul Romaniei prin care, potrivit angajamentelor asumate de Berna la UE, Romania primeste o asistenta de 181 de milioane de franci elvetieni (circa 140 de milioane de euro).

Este vorba de Acordul-Cadru pentru implementarea Programului de cooperare elvetiano-roman pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene.

Contributia financiara elvetiana pentru Romania este de 181 milioane CHF. Sunt vizate domenii relevante precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma sistemului judiciar, securizarea frontierei de est, educatie si incluziune sociala, precum si dezvoltarea de parteneriate intre autoritatile locale din cele doua tari.

Elvetia - care nu este membra UE, dar face parte din spatiul Schengen - are o relatie speciala cu blocul comunitar, principalul sau partener economic. Berna are incheiate cu Uniunea Europeana o serie de acorduri bilaterale ce reglementeaza cu precadere relatiile lor comerciale. In aceste conditii, Elvetia s-a angajat sa contribuie financiar la efortul UE de asistare a noilor membri estici, astfel incat acestia sa poata ajunge la nivelul standardelor vechilor membri.

Prin referendumul popular din 26 noiembrie 2006, populatia Confederatiei Elvetiene a aprobat noua lege federala privind cooperarea cu tarile Europei de Est, care, printre altele, prevedea o noua contributie de 1 miliard de franci elvetieni pentru cele zece state care au aderat la UE la 1 mai 2004 (asa-numitul "fond de coeziune"). Suma este destinata realizarii de proiecte in vederea reducerii disparitatilor economice si sociale in cadrul UE extinse.

Consiliul Federal a decis apoi sa extinda, pentru Romania si Bulgaria, prevederile Legii privind contributia financiara elvetiana destinata noilor membri ai UE. Suma alocata celor doua tari este de 257 milioane de franci elvetieni, din care Romaniei ii revin 181 milioane de franci elvetieni (aproape 140 de milioane de euro), sub forma creditului-cadru aprobat de catre Parlamentul elvetian la sfarsitul anului trecut. Implementarea contributiei financiare elvetiene acordate Romaniei este reglementata prin Acordul-cadru bilateral care a fost semnat la 7 septembrie. Printre domeniile de interes definite in noul acord se afla sectoare economice (mediul si infrastructura), dar si promovarea sectorului privat.

"Semnarea Acordului-Cadru reprezinta, pe de o parte, incheierea cu succes a unui proces intens de negociere, si, pe de alta parte, deschide perspectiva intensificarii cooperarii bilaterale prin finantarea, cu fondurile alocate prin acest program, a unor proiecte in domenii de interes pentru Romania cum ar fi administratia si internele, domeniul social sau de justitie. Incurajez companiile, ONG-urile, institutiile  romanesti si elvetiene sa lucreze impreuna pentru a valorifica impreuna aceasta oportunitate financiara", a declarat ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, citat de un comunicat al MAE.

Din delegatia Romaniei, condusa de Teodor Baconschi, a facut parte si secretarul de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, Alexandru Nazare.

Din partea elvetiana, Acordul a fost semnat de Presedintele Confederatiei Elvetiene, Doris Leuthard, si Consilierul Federal pentru Afaceri Externe, Micheline Calmy-Rey, care au subliniat "importanta pe care Elvetia o acorda proiectelor bilaterale de colaborare care vor rezulta din implementarea acestui acord. Semnarea acordului marcheaza o noua etapa in dezvoltarea bunelor relatii existente intre cele doua tari, reprezentand, totodata, contributia Elvetiei la eliminarea disparitatilor din cadrul UE. Acordul va oferi cadrul pentru consolidarea cooperarii bilaterale in domenii de interes pentru ambele parti, oferind firmelor elvetiene posibilitatea de a contribui la dezvoltarea economica a Romaniei".  

Cu ocazia vizitei oficiale la Berna, ministrul afacerilor externe va avea o intrevedere cu omologul sau elvetian, Micheline Calmy-Rey. Pe agenda discutiilor figureaza relatiile bilaterale, dar si o serie de subiecte de actualitate de pe agenda europeana si internationala - aderarea Romaniei la spatiul Schengen, acordarea unor burse pentru studii romanesti la Universitatea din Zurich, precum si  participarea Romaniei la Sommet-ul Francofoniei, care se va desfasura luna viitoare la Montreux. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: