CE va evalua cum folosesc statele membre fondurile UE pentru a integra romii

Data publicarii: 08-09-2010 | International

Comisia Europeana a creat marti un grup de lucru special consacrat romilor (Task Force Rom) care va trebui sa evalueze cum sunt folosite fondurile Uniunii Europene de catre statele membre pentru integrarea acestei etnii.

Propunerea figura in analiza situatiei romilor din Franta si din Europa facuta de vicepresedintele CE, Viviane Reding, comisar pentru justitie, de Laszlo Andor, comisarul pentru munca, afaceri sociale si incluziune, si Cecilia Malmstrom, comisarul pentru afaceri interne, dupa intalnirile avute cu oficiali romani si francezi.

Aceasta structura a Comisiei consacrata romilor va fi alcatuita din experti ai serviciilor pertinente ale Comisiei si va analiza modul in care statele membre pun in aplicare Comunicarea Comisiei din 7 aprilie, care recomanda implementarea unor programe concrete pentru integrarea romilor. 

Task Force Rom va evalua utilizarea fondurilor UE de catre statele membre pentru integrarea romilor si va identifica metodele pentru a imbunatati eficienta utilizarii acestor fonduri.

Primele rezultate ale grupului comun de lucru vor fi prezentate Colegiului Comisarilor pana la sfarsitul anului. De asemenea, Comisia va informa cu regularitate Parlamentul European si Consiliul despre concluziile Task Force.

Comisia Europeana, intrunita la Strasbourg, a aprobat marti dupa-amiaza propunerile celor trei comisari, formulate in urma unei discutii despre situatia romilor.

In afara de crearea grupului comun de lucru, Comisia a cerut Presedintiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene sa organizeze de indata ce va fi posibil o reuniune intre ministrii de justitie si afaceri sociale, pentru a identifica o folosire mai adecvata a fondurilor nationale si a Fondurilor Uniunii Europene care sa favorizeze integrarea economica si sociala a romilor. Aceasta reuniune a Consiliului va trebui sa fie urmata de reuniuni anuale la nivel ministerial.

De asemenea, Comisia va organiza regulat reuniuni cu functionari-experti, pentru a evalua progresele inregistrate in integrarea romilor in statele membre UE.

Comisia va face apel si la viitoarele presedintii ale Consiliului pentru a se ocupa de prioritatile definite in foile de parcurs acceptate in iunie prin platforma europeana pentru incluziunea romilor. In acest context, dialogul cu reprezentantii comunitatii rome va trebui intensificat, arata executivul european.

In plus, Comisia va continua sa vegheze ca masurile luate de statele membre in pirivinta romilor sa respecte legislatia UE referitoare la libera circulatie, nediscriminare, precum si Carta UE a drepturilor fundamentale.

Institutiile UE au pus la dispozitie fonduri importante in cadrul Fondurilor europene pentru sustinerea si completarea actiunilor statelor membre pentru integrarea romilor.

Astfel, arata CE, din cele 27 de state membre, 12 state (intre care Romania si Bulgaria, dar si Cehia, Spania, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Polonia, Slovenia si Slovacia) au instituit programe de sprijinire a romilor (intre alte grupuri vulnerabile), alocand un buget total de 17,5 miliarde de euro (dintre care 13,3 miliarde provin din Fondul Social European). Aceasta suma reprezinta 27% din totalul bugetului care provine din Fondul Social European.

Incepand din mai 2010, ca urmare a propunerii Comisiei Europene in vederea modificarii unei Reglementari, statele membre pot folosi Fondurile europene pentru dezvoltare regionala pentru a ajuta populatiile vulnerabile, asa cum sunt romii, in ceea ce priveste locuintele.

Analiza celor trei comisari a intervenit dupa o intalnire cu autoritatile romane si franceze care a avut loc la 31 august si care a fost consacrata comunitatii rome din Franta. A urmat o intalnire de natura tehnica, la 3 septembrie, cu autoritatile franceze, pentru a lamuri cateva aspecte in privinta liberei circulatii.

Comisia promite ca va continua sa observe situatia din Franta si din celelalte state membre si isi declara in continuare disponibilitatea de a servi drept intermediar intre statele membre pentru a supraveghea si evalua progresele realizate pentru integrarea romilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: