O lacuna a legii permite Fiscului sa prelungeasca un control la nesfarsit

Data publicarii: 23-11-2010 | Finante-Banci
Odata ce inspectorii Fiscului intra pe poarta firmei, exista o singura certitudine: ca va incepe controlul. Cand se va termina nu poate spune nimeni, nici macar legea.

Cu toate ca durata unei inspectii fiscale este precizata, in Codul de procedura fiscala, la sase luni pentru marii contribuabiili  - cei cu cifre de afaceri anuale de peste 70 milioane de lei - si trei luni pentru celelalte companii, in practica, un control se poate dura si ani de zile, consumand timpul, nervii si banii firmelor. Cum se poate ajunge aici? Din cauza unei lacune a legii: lipsa unui termen maxim pentru suspendarea controlului.

Orice inspectie fiscala poate fi intrerupta pentru diverse motive, cum ar fi cererea de informatii suplimentare de la alte institutii sau decizia de a controla firme partenere pentru a elucida eventuale suspiciuni. Din pacate, legea nu prevede durata maxima a suspendarii inspectiei si nici o limitare a numarului de intreruperi a procedurii. Prin urmare, termenul de trei sau sase luni poate deveni, in acest  sistem absurd, de un an sau doi. 

 

integral in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: