Petrom se muta joi in noul sau sediu de 130 milioane de euro din nordul Capitalei, Petrom City

Data publicarii: 29-11-2010 | Afaceri
Cea mai mare companie din Romania, producatorul de titei si gaze OMV Petrom, va inaugura joi, 2 decembrie, noul sau sediu, Petrom City, aflat in zona Straulesti din nordul Capitalei, pentru constructia caruia compania a investit 130 milioane euro.

Petrom City va aduna peste 2.500 de angajati ai companiei, care acum isi desfasoara activitatea in mai multe cladiri din Capitala si din Ploiesti. Oficialii Petrom spun ca acest proiect reprezinta cea mai eficienta solutie in fata chiriilor ridicate pe care le platesc pentru cele sase sedii din Bucuresti.

Oraselul Petrom are o suprafata totala desfasurata de 100.000 metri patrati si este alcatuit din cinci cladiri: doua cladiri administrative ovale (Cladirea Infitniy), o constructie cu forma clasica, un centru de date si o centrala de 5 MW care va genera energie si care va functiona independent de reteaua publica de energie. Complexul va include circa 1.000 de locuri de parcare.

Petrom a inceput constructia sediului companiei, Petrom City, in aprilie 2008, pe locul fostului depozit de produse petroliere. Initial, termenul de finalizare al oraselului fusese anuntat pentru sfarsitul anului 2009. Pentru implementarea proiectului, Petrom a cheltuit circa 130 de milioane de euro, din care 80 de milioane au fost destinate constructiei cladirilor administrative, iar peste 10 milioane pentru reabilitarea ecologica a terenului. Investitia include constructia centrului de date, a centralei electrice, a garajului si realizarea infrastructurii stradale.

Facilitatile suplimentare ale ansamblului cuprind cafenea, centru medical, un magazin, o cantina pentru angajati, gradini interioare si exterioare.

OMV Petrom a incheiat totodata in septembrie 2010 un acord in valoare de mai multe milioane de dolari cu IBM, pe o perioada de zece ani, pentru operarea unui centru de date in viitorul sediu al companie. Centrul de date al Petrom ofera o infrastructura cadru cu cele mai avansate solutii de racire, alimentare cu energie electrica, redundanta, sustenabilitate si procese in caz de dezastru. Centrul de date, care va fi construit in incinta Petrom City, va sustine activitatea intregii companii OMV si a filialelor sale din toata lumea, fiind astfel zona de maxima importanta a societatii.

Totodata, Petrom a cheltuit peste 10 milioane de euro pentru reabilitarea ecologica a 200.000 metri patrati de teren (20 ha). Terenul Petrom din zona Straulesti de 20 de hectare, pe care era construit un depozit de produse petroliere cu rezervoare subterane, a fost bombardat in 1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind contaminat astfel cu benzina si motorina.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Grupul exploateaza in Romania si Kazakhstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 854 milioane de barili echivalent petrol (in Romania 823 milioane barili echivalent petrol) si are o capacitate nominala anuala de rafinare de 8 milioane tone. Pe piata distributiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operata sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea din Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing opereaza 546 statii de distributie, dintre care 389 Petrom si 157 OMV. Grupul detine, de asemenea, o retea internationala de circa 250 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In anul 2009 cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 3,795 miliarde euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro. OMV, grupul energetic lider in Europa Centrala si de Sud Est detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 12 tari in domeniile de Rafinare si Marketing si in 16 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: