Helsinki gazduieste intalnirea informala Ecofin a ministrilor de finante din UE

Data publicarii: 08-09-2006
intalnirea EcofinMinistrii de finante europeni se reunesc, vineri si sambata, la Helsinki, in cadrul informal al Consiliului Ecofin, pentru a discuta aspecte financiare si economice ale politicii energetice, cum ar fi impactul evolutiei pretului petrolului si investitiile in acest sector.Consiliul Ecofin este gazduit de catre ministrul finlandez de finante, Eero Heinäluoma, a carui tara detine, de la 1 iulie, presedintia UE. La reuniune vor participa atat ministrii de finante din cele 25 de tari membre UE, oficiali ai Comisiei Europene, cat si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, si guvernatori ai bancilor centrale.

In cadrul intalnirilor informale ale Ecofin vor fi continuate dezbaterile, incepute in timpul presedintiilor UE ale Marii Britanii si Austriei, referitoare la competitia globala si la productivitate. Scopul discutiilor este definirea mijloacelor prin care Europa va putea raspunde provocarilor create de intensificarea competitiei pe plan mondial si intarirea cresterii economice pe fondul presiunilor sociale provocate de imbatranirea populatiei.

Ministrii si guvernatorii intentioneaza, in mod special, sa se concentreze pe modul de functionare a pietelor financiare si a instrumentelor financiare care pot sustine activitatile de inovare si de revigorare a cresterii productivitatii pe termen lung.

Intalnirea informala Ecofin va continua sambata cu discutii privitoare la deficitul excesiv al Germaniei, precum si la stabilitatea pietelor financiare.

Ulterior, ministrii si guvernatorii bancilor centrale se vor pregati pentru intalnirea Fondului Monetar International din Singapore.

Romania este reprezentata la Ecofin de catre ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Intalnirea informala Ecofin are loc, potrivit traditiei, o singura data pe durata presedintiei unei tari membre. Reuniunile formale se desfasoara lunar la Bruxelles.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: