Bancherii si clientii vor sa scape de creditele in franci elvetieni

Data publicarii: 13-12-2010 | Finante-Banci

Clientii care au contractat credite in franci elvetieni cauta acum, din cauza deprecierii leului fata de franc, solutii de refinantare, impreuna cu bancile care le-au acordat imprumuturile.

O parte dintre bancile care ofereau credite in aceasta moneda si-au retras oferta de pe piata. Printre acestea, Volksbank, Banca Romaneasca, Millennium, Credit Europe si Piraeus. Analistii financiari cred ca vom putea avea din nou o crestere a  cererii pentru aceste credite doar daca, in viitor, cursul leu-franc se va stabiliza. Intre timp, bancile ofera solutii de refinantare ale propriilor credite acordate in trecut, care acum au devenit sursa importanta de restante.

La OTP Bank, una dintre bancile care inca mai ofera clientilor credite in franci elvetieni pentru a achizitiona o locuinta in valoare de 60.000 euro la data de 30 septembrie 2009, pe 30 ani, suma corespondenta in franci elvetieni era de aproximativ 90.500. Rata lunara era de 650 franci (la o dobanda de 7,86%), la care se adauga comisionul lunar de 0,29% aplicat la soldul creditului (circa 260 franci). Clientul platea astfel o rata de 910 franci.

Continuarea in Capital.ro