Guvernul reduce indemnizatia de somaj la un minim de 375 de lei

Data publicarii: 13-12-2010 | Actualitate

Baza de calcul va fi indicatorul social de referinta (500 lei) si nu salariul minim brut pe economie (670 lei)  Persoanele care refuza un loc de munca nu vor mai primi niciun leu

Cabinetul Boc a schimbat baza de calcul pentru indemnizatia de somaj, astfel incat statul sa plateasca mai putini bani persoanelor care isi vor pierde locul de munca. Incepand cu 1 ianuarie 2011, ajutorul de somaj nu va mai fi raportat la salariul minim brut pe economie, de 670 de lei. Noile calcule au la baza indicatorul social de referinta, de 500 de lei. Prin urmare, indemnizatia de baza va fi de 75% din 500 de lei, adica 375 de lei. La aceasta suma se adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3% si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare. Pentru absolventii institutiilor de invatamant, ajutorul de somaj va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, acordat pe o perioada de 6 luni, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.

Modificarile sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta aprobata de guvern in data de 6 decembrie si publicata vineri, in Monitorul Oficial. Cabinetul Boc motiveaza decizia prin "nivelul scazut al veniturilor la bugetul asigurarilor de somaj". "In situatia stabilirii unui nivel al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata mai ridicat decat cel din 2010, s-ar crea dificultati imediate in asigurarea resurselor pentru programele finantate din acest buget", se precizeaza in textul OUG.

Continuarea in Financiarul