Garda Financiara Arad a prins o retea de firme care derulau operatiuni frauduloase de rambursare TVA

Data publicarii: 13-01-2011 | Finante-Banci


Comisarii Garzii Financiare Arad au identificat un lant de firme care derulau operatiuni fictive cu scopul de a obtine rambursare TVA, prejudiciul adus bugetului de stat ridicandu-se la 2.061.144 lei , a anuntat miercuri ANAF.

Reteaua a fost identificata in urma unui control efectuat la o societate aradeana. Pe lantul de firme erau inregistrate operatiuni si se emiteau facturi in avans generatoare de deducere TVA. Ulterior, contractele de prestari servicii sau de vanzare-cumparare erau reziliate, fara a fi anuntat organul fiscal competent asupra acestor operatiuni, facturile nu erau stornate si, astfel, era anulata obligatia platii de TVA catre bugetul de stat.

Potrivit comisarilor Garzii Financiare, facturile pe baza carora se solicita rambursarea de TVA aveau valori foarte mari, tinta fiind, in mod evident, colectarea unei sume cat mai mari.

"Pentru a se ajunge la asemenea valori, pe intregul circuit au fost incheiate antecontracte de vanzare-cumparare imobile si prestari servicii de renovare imobile, fiind emise facturi in avans, fara a fi achitate bunurile sau prestatiile. Mai mult, in unele cazuri, s-a constatat emiterea de facturi cu taxa, in conditiile in care acele operatiuni erau scutite la plata TVA. Verificarile ulterioare au relevat faptul ca firmele care reprezentau beneficiarii finali aveau acelasi imputernicit, o persoana fizica", se precizeaza in comunicatul ANAF.

Operatiunile frauduloase au avut loc in a doua parte a anului 2010, odata cu majorarea cotei TVA de la 19% la 24%. Echipa de control a Garzii Financiare a stabilit ca prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la suma de 2.061.144 lei, din care 1.236.687 lei reprezentand TVA aferent operatiunilor comerciale fictive inregistrate, iar 824.457 lei, impozit pe profit.

In vederea constatarii elementelor constitutive ale infractiunilor si stabilirea persoanelor vinovate, Garda Financiara a sesizat organele de cercetare penala. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: