Bruynseels (BCR): Prima parte a acestui an va fi inca dificila, redresarea economica va fi graduala

Data publicarii: 13-01-2011 | Economie


Presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, sustine ca prima parte a acestui an va fi inca dificila, iar revenirea pe crestere se va face gradual si a comparat Romania cu o "printesa" care a fost trezita la viata din recesiune de investitorii straini

"Prima parte a acestui an va fi inca dificila. Nu va fi bine peste noapte, va fi un proces gradual de revenire a cresterii", a explicat Dominic Bruynseels, prezent la o conferinta organizata de Consiliul Investitorilor Straini si Academia de Stiinte Economice Bucuresti.

Presedintele executiv al BCR a comparat Romania cu personajul principal din povestea "Frumoasa din padurea adormita", care atunci cand a implinit 18 ani "a fost inchisa intr-un castel de vrajitoarea deghizata in consum si deficite nesustenabile si a cazut in somnul dulce", adica in recesiune.

"Romania este o frumoasa din padurea adormita. Sa va spun o poveste. Odata, a existat o printesa frumoasa care se numea Romania si avea numeroase daruri - frumusete, petrol, pamant, oameni, Dunare. Printesa a fost trezita la viata de catre un print din afara tarii, care a aflat de poveste si era plin de bani. Acesta a trezit-o cu un sarut si a readus-o la viata, apoi au trait impreuna pana la adanci batraneti.", a spus Dominic Bruynseels.

Acesta a mentionat insa ca povestile nu se intampla in viata reala, Romania fiind intr-o cursa pentru atragerea investitiilor straine alaturi de191 de state, dar ca, din pacate nu este in pluton.

Intrebat despre eventualele probleme din sectorul bancar ridicate de catre FMI, Dominic Bruynseels a declarat ca nu stie sa existe asa ceva, dar ca in cazul in care acestea vor aparea vor fi rezolvate de catre BNR.

"Nu stiu sa existe asa ceva...Banca Nationala are toate capacitatile sa sustina sectorul bancar in orice fel. In trecut, am vazut ca problemele au fost rezolvate si asa cred ca va fi in continuare", a spus Dominic Bruynseels.

Fondul Monetar International (FMI) considera ca imprumuturile neperformate vor continua sa creasca in Romania pana la jumatatea acestui an, ca urmare a activitatii economice slabe, dar ca BNR va mentine o abordare proactiva privind asigurarea rezervelor de capital, potrivit raportului de tara.

"Sistemul bancar a fost afectat de criza, dar ramane bine capitalizat si lichid. Creditele neperformante vor continua sa creasca pana la mijlocul lui 2011 ca urmare a activitatii economice slabe. Totusi exista amortizari mari de capital, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine o abordare proactiva privind asigurarea unor rezerve de capital adecvate", se arata in raportul FMI.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: