FMI: Creditele neperformante vor continua sa creasca in S1, ca urmare a activitatii economice slabe

Data publicarii: 13-01-2011 | Finante-Banci


Fondul Monetar International (FMI) considera ca imprumuturile neperformate vor continua sa creasca in Romania pana la jumatatea acestui an, ca urmare a activitatii economice slabe, dar ca BNR va mentine o abordare proactiva privind asigurarea rezervelor de capital, potrivit raportului de tara.

"Sistemul bancar a fost afectat de criza, dar ramane bine capitalizat si lichid. Creditele neperformante vor continua sa creasca pana la mijlocul lui 2011 ca urmare a activitatii economice slabe. Totusi exista amortizari mari de capital, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine o abordare proactiva privind asigurarea unor rezerve de capital adecvate", se arata in raport.

In al treilea trimestru din 2010, creditele neperformante au ajuns la 11,7% din totalul creditelor.

Totodata, raportul arata ca FMI s-a temut ca OUG50 privind creditele de consum ale populatiei sa nu produca pierderi aditionale semnificative in sistem.

De asemenea, Fondul considera ca autoritatile vor trebui sa ramana vigilente cu privire la bancile mici (care au sub 2% din activele din sistem), care au vazut o deteriorare rapida in calitatea imprumuturilor si au provizioane mai mici comparativ cu media din sistem.

Oficialii FMI mai sustin in raportul de tara si ca eforturile pentru achitarea arieratelor sunt foarte lente. "Guvernul a platit 1,9 miliarde lei (0,4% din PIB) pentru arierate si facturi neplatite din sistemul sanitar in septembrie, reducand astfel arieratele de la nivelul autoritatilor centrale. Totusi, arieratele autoritatilor locale au continuat sa creasca, iar tinta din program a fost ratata din nou", au precizat acestia.

Ei considera si ca reformele "curajoase" in sistemul de sanatate sunt decisive pentru asigurarea succesului strategiei de consolidare fiscala. "In vreme ce autoritatile continua sa implementeze masuri de reducere a costurilor cu sanatatea, acestea s-au dovedit insuficiente pentru a echilibra bugetul mult taiat pentru sistemul de sanatate, fara a acumula arierate. Astfel, Guvernul trebuie sa continue restructurarea sectorului sanitar pentru a asigura functionarea sistemului de sanatate in limita alocarii bugetare", se precizeaza in raport.

Totusi, economia se stabilizeaza, in opinia FMI, iar PIB-ul va creste cu 1-1,5% in 2011, fata de o contractie de circa 2% in 2010. "Cererea interna isi va reveni incet dupa reducerea salariilor din sectorul public si cresterea TVA, iar incepand cu 2012 cererea populatiei si a companiilor ar trebui sa devina principalul motor de crestere, odata cu revenirea veniturilor si sporirea angajarilor", mai considera reprezentantii Fondului.

Totodata, inflatia va reveni in marja BNR in 2011, de 3% plus sau minus 1 punct procentual, dupa ce a ajuns la 8% in 2010. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: