FMI: Cateva banci mici din Romania au probleme mari cu portofoliul de credite

Data publicarii: 13-01-2011 | Finante-Banci


Pe langa alegerile parlamentare din 2012 si o posibila revenire economica mai inceata in tarile occidentale, FMI avertizeaza ca exista semnale ingrijoratoare si pe latura financiara:  cateva banci mici din tara noastra au inregistrat o deteriorare puternica a calitatii portofoliului de credite.

Autoritatile romane au adoptat, pana acum, reformele necesare pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 3% in 2012, remarca oficialii FMI. Care au insa, o alta mare asteptare: ca toate aceste masuri sa fie mentinute. Expertii de la Washington vorbesc in ultimul raport si despre riscuri. Potrivit FMI, ar putea exista presiuni de crestere a cheltuielilor bugetare inaintea alegerilor parlamentare din 2012.

Alte temeri sunt legate de capacitatea autoritatilor de la Bucuresti de a pastra la un nivel sustenabil cheltutuielile din sanatate. Expertii Fondului atrag atentia ca exista presiuni din partea mediului politic si a celui judiciar de a schimba unele masuri, ceea ce, in opinia lor, ar pune in pericol tintele fiscale pentru 2011. Pe latura bancara, Fondul Monetar atrage atentia ca unele banci mici din Romania, cu o cota de piata sub 2% impreuna, au inregistrat o crestere mai puternica a creditelor neperformante decat restul bancilor, iar provizioanele nu au tinut pasul.

 

citeste mai mult: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: