Ratele in lei la creditele in franci elvetieni sunt mai mari cu cel putin 60% fata de decembrie 2007

Data publicarii: 13-01-2011 | Finante-Banci


Cei care au luat credite in franci elvetieni in anii trecuti, atrasi de dobanzile nominale mici afisate de banci, se vad acum nevoiti sa plateasca rate tot mai mari din cauza cresterii cursului la maxime istorice.

Francul este acum cu 28% mai puternic in fata leului decat la sfarsitul lui 2008 si cu 57% mai sus fata de decembrie 2007. Cresterea cursului se vede direct in valoarea ratei lunare cand este exprimata in lei, iar pasul alert in care a urcat in 2010 se vede deja in dinamica restantelor.

Populatia avea in noiembrie rate restante de echivalentul a 172 mil. euro la creditele in franci elvetieni, suma fiind de sase ori mai mare decat in urma cu un an, arata cele mai recente date ale BNR.

Aprecierea francului fata de leu este efectul miscarilor de pe pietele externe, unde marii investitori cauta acum siguranta activelor elvetiene. Astfel francul se afla la maxime istorice in fata euro, iar indirect aceasta se reflecta si in cotatia fata de leu. Unii clienti se gandesc acum sa schimbe moneda de imprumut, insa pot avea surprize. 

 

continuarea in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: