Asiguratorii au avizat anul trecut 56% din daune prin constat amiabil

Data publicarii: 02-03-2011 | Finante-Banci


Asiguratorii au avizat anul trecut 56% din numarul total de daune prin formularul de constatare amiabila, ceea ce reprezinta 199.153 de dosare solutionate prin aceasta procedura, a declarat marti directorul Directiei Reglementari si Autorizari Asigurari Obligatorii in cadrul CSA, Mona Cucu.

In 2010, numarul total de dosare de dauna avizate a fost de 353.259.

"In aceste conditii, restul de 44% dintre dosare au fost deschise in baza unui document intocmit de catre politie fie pentru ca accidentul s-a soldat cu vatamari de persoane, fie pentru ca in accident au fost implicate mai mult de doua vehicule sau partile implicate nu au fost de acord cu utilizarea formularului de constatare amiabila", a mentionat Mona Cucu.

In ceea ce priveste dosarele avizate pentru vatamari de persoane, numarul acestora a fost de 5.148 in 2010, nivel similar cu cel din anul anterior.

"Concluziile analizei efectuate arata insa o crestere a despagubirilor platite pentru vatamari corporale cu 64%, de la 67 milioane lei in anul 2009, la 110 milioane lei in 2010, precum si o crestere semnificativa a rezervelor de dauna constituite, respectiv cu 86%, de la 249 milioane lei in anul 2009, la 463 milioane lei in anul 2010", a mai spus Cucu.

Soferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu mai sunt obligati, incepand de la 1 iulie 2009, sa mearga la politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie, daca completeaza si depun la companiile de asigurare formularul tipizat de constat amiabil.

Procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent patru conditii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale, fara vatamari corporale, au fost implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului, accidentul are loc pe teritoriul Romaniei si nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: