Au atins preturile apartamentelor nivelul minim?

Data publicarii: 02-03-2011 | Imobiliare

Interesul potentialilor cumparatori pentru oferta rezidentiala s-a mentinut relativ ridicat si in luna februarie, ceea ce a avut implicatii directe asupra evolutiei preturilor.

Pretul mediu national pentru un apartament pentru a doua luna a anului a ajuns la valoarea de 1.034 euro/mp util, cu 0,3% mai mult decat in ianuarie 2010. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand pretul se ridica la valoarea de 1.200 euro/mp, acum sunt in prezent cu 13,8% mai mici, se arata intr-o analiza imobiliare.ro.

"Interesul pe piata rezidentiala este in crestere, in egala masura feedback-ul primit de vanzatori, tradus prin numarul contactelor. Pe de-o parte, mult prezisa prabusire a preturilor nu a avut loc, pe de alta parte, comparativ cu perioada de varf, preturile actuale sunt la un nivel scazut. In plus, dupa trei ani de criza, vanzatorii sunt setati pe un timp de asteptare mai lung. In conditiile unui interes in crestere pe segmentul rezidential, proprietarii mentin preturile la multe categorii de apartamente", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

In ceea ce priveste Bucurestiul, pentru luna februarie, pretul mediu era de 1.160 euro/mp util, atat pentru apartamentele noi cat si vechi, inregistrand, pentru a doua luna consecutiv, o crestere de 0,3%. In comparatie cu aceeasi luna a anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 10,8% mai mici. Tendinta de crestere a fost resimtita cu precadere la nivelul apartamentelor vechi. Pretul apartamentelor noi a scazut per ansamblu cu 0,1% in ultimele 30 de zile ale anului, in timp ce apartamentele vechi au inregistrat o crestere de 0,2%.


Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna februarie la valoarea de 1.326 euro/mp util, in scadere cu 0,1% fata de luna ianuarie si cu 8,9% fata de februarie 2010, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.455 euro. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu doua camere, care s-au ieftinit cu 1,3%. Garsonierele au inregistrat o scadere de pret de 0,4% in ultimele 30 de zile. In schimb, pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat o crestere de 0,9% in a doua luna a anului.

In luna februarie, pretul apartamentelor vechi din Capitala au avut o evolutie in crestere. Pretul pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.090/euro mp de suprafata utila, cu 0,2% mai mult decat in luna precedenta, dar cu 13,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Garsonierele si apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 0,1%, respectiv 0,4%. Totusi, apartamentele cu doua si patru camere s-au ieftinit cu 0,2%, respectiv 0,1%

Brasov. 

Brasovul se regaseste printre orasele care au cunoscut o evolutie dinamica a segmentului rezidential in acest inceput de an. Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna februarie, o valoare de 868 euro/mp de suprafata utila, cu 1,5% mai putin decat in luna ianuarie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 9% mai mic.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 927 euro/mp si a scazut in ultimele treizeci de zile ale anului cu 4%, dupa doua luni de crestere. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 6,7% mai ieftine. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna februarie a ajuns la o medie de 865 euro/mp, cu 1,3% mai putin decat in ianuarie.

Continuarea pe www.Ziare.com


Ultimele stiri pe BankNews.ro: