Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor are un program de reasigurare de 200 milioane euro

Data publicarii: 08-03-2011 | Finante-Banci


Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) beneficiaza de un program de reasigurare de 200 de milioane euro, iar retinerea proprie pentru un eveniment este de 250.000 de euro, a declarat marti presedintele societatii, Marius Bulugea.

"Pool-ul a cumparat de pe piata internationala un program de reasigurare de 200 de milioane de euro. Programul de reasigurare era de 100 milioane euro in iulie 2010, cand au fost emise primele polite", a mentionat Bulugea.

Acesta a mai spus ca programul a fost suplimentat la inceputul acestui an, dupa o renegociere cu reasiguratorii in functie de volumul subscrierilor.

Retinerea PAID pentru un eveniment de catastrofa este de 250.000 euro, pe zona, suma care este "neobisnuit de mica pentru un astfel de pool de asigurare, lucru deosebit de benefic pentru societate", iar ceea ce depaseste pragul de 250.000 euro va fi platit de reasiguratori.

Bulugea a precizat ca nivelul acestui program de reasigurare a fost stabilit dupa modele de catastrofa practicate pe piata internationala, "calculate pe realitatile din Romania". Seful PAID a precizat ca, in cazul unui eveniment care provoaca pagube de peste 250.000 euro, despagubirile se vor plati dupa primirea sumelor din reasigurare, acest lucru insemnand cel mult o luna de zile.

PAID a fost infiintat in toamna lui 2009 de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroiIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance. Astra, Platinum si Groupama detin fiecare cate o participatie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor de tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor de tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Din numarul total de circa 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta din Romania, 75% sunt de tip A, iar restul de tip B.

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: