Cum poti pierde totul din cauza unei restante la credit

Data publicarii: 17-03-2011 | Finante-Banci



In cazul in care nu isi acopera paguba prin executarea garantiei aduse la credit, bancile pot vinde aproape orice alt bun al debitorului.

Declinul pietei imobiliare a adus mii de romani cu credite in situatia de a pierde totul, nu numai casa ipotecata, in cazul in care nu au posibilitatea de a achita ratele. "Putem urmari orice alte bunuri din patrimoniul debitorului sau al codebitorului in contextul in care valorificarea garantiei nu acopera valoarea creantei catre banca", explica pentru RL Liviu Fenoghen, coordonator regional in directia recuperare creante a BRD. In ceea ce priveste natura bunurilor ce pot fi valorificate de catre banca exceptii relevante sunt doar produsele alimentare si obiectele de cult.

De asemenea, banca se indreapta impotriva tuturor veniturilor datornicului cu exceptia celor din ajutoare sociale de genul alocatiilor pentru copii. "Banca este in posesia unui titlu executoriu, care are o anumita valoare - suma de recuperat. Procedurile se declanseaza prin toate cele trei forme de executare silita (imobiliara, mobiliara si poprire), prin urmarirea tuturor bunurilor din patrimoniul debitorului, indiferent daca sunt sau nu constituite drept garantie", spune si Ilie Dinu, seful Corpului executorilor bancari din Raiffeisen Bank. De acelasi tratament beneficiaza si firmele cu precizarea ca, in unele cazuri, banca nu are dreptul de a executa activele care ajuta societatea sa functioneze.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: