China este favorabila candidaturii ministrului francez de finante la conducerea FMI, sustine Parisul

Data publicarii: 25-05-2011 | Finante-Banci



China sprijina candidatura ministrului francez de finante, Christine Lagarde, la conducerea Fondului Monetar International, a declarat marti purtatorul de cuvant al guvernului de la Paris, Francois Baroin.

"Se degaja un consens european. Trebuie sa avem un european. Chinezii sunt favorabili numirii lui Christine Lagarde", a declarat Baroin la postul de radio Europe 1. El a spus ca, in circumstantele date, "nu exista orgolii nationale in aceasta chestiune".

Baroin, care este ministru al bugetului, a adaugat ca guvernul francez nu doreste sa faca niciun gest care ar putea fi interpretat ca "sfidator" sau "arogant" in ceea ce priveste tarile emergente. 


Tarile din FMI trebuie sa numeasca un nou director general in locul lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat saptamana trecuta in urma acuzatiilor de agresiune sexuala asupra unei cameriste de la un hotel din New York. El a fost pus sub acuzare joi.

Tarile europene o vor sprijini, foarte probabil, pe Lagarde, daca ministrul francez de finante se hotaraste sa candideze. Insa, cateva tari cu economii emergente au spus ca ar prefera sa vada un non-european la conducerea FMI.

Oficialii de la Banca Populara a Chinei nu au raspuns, marti seara, intrebarilor pe acest subiect, noteaza Wall Street Journal. Intrebat despre declaratiile francezilor, un purtator de cuvant de la MAE chinez a invocat comentariile anterioare facute de guvernatorul bancii centrale, Zhou Xiaochuan.

Zhou a spus la 19 mai ca "managementul de top ar trebui sa reflecte mai bine schimbarile din modelele economice globale si sa reprezinte pietele emergente". Totusi, aceste comentarii nu au facut clara preferinta Beijingului. Zhu Min, fost viceguvernator al bancii centrale chineze, este deja membru al consiliului de conducere al FMI si urma sa fie promovat director general-adjunct inainte de scandalul Dominique Strauss-Kahn.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: