Ghetea: O taxa suplimentara aplicata sistemului bancar este neoportuna si va scumpi creditul

Data publicarii: 25-05-2011 | Finante-Banci



Sistemul bancar este in momentul de fata intr-o situatie de sanatate buna, iar o taxa suplimentara adaugata ar duce, in opinia noastra, la scumpirea creditului, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la dezbaterile din Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor pe marginea initiativei legislative privind taxa de solidaritate aplicata institutiilor financiare si institutiilor de credit.

Potrivit lui Ghetea, introducerea acestei taxe de solidaritate nu este oportuna. Unul dintre argumentele aduse de presedintele ARB in acest sens a constat in faptul ca, in ultimii trei ani, cand intreaga lume a trecut prin criza economica, sistemul bancar romanesc, spre deosebire de foarte multe alte sisteme bancare din Europa si din lume, a reusit sa treaca de criza fara falimente sau fara probleme pentru clienti. 

Din contra, a spus Ghetea, sistemul bancar romanesc a facut foarte multe restructurari de credite, pentru a-si ajuta clientii sa traverseze aceasta criza. De asemenea, s-au facut foarte multe provizioane, care inseamna cheltuieli si care au afectat profitabilitatea bancilor. In aceste conditii, a spus Radu Gratian Ghetea, sistemul bancar este in momentul de fata intr-o situatie de sanatate buna si "ar fi pacat ca o taxa suplimentara sa fie adaugata, lucru care, in opinia noastra, nu ar conduce decat la o singura consecinta: scumpirea creditului". 

"Nicio banca nu va putea sa preia o astfel de taxa fara sa gaseasca si modul de a o recupera. Suntem intr-o economie de piata, sigur, trebuie sa gasim mijloace de echilibrare a cheltuielilor cu veniturile si, bineinteles, in opinia noastra, vor fi crescute dobanzile, marjele, la creditele pe care le acordam", a explicat Ghetea. 

Acesta a adaugat ca, in ultima perioada, in baza reglementarilor europene si a celor nationale, sistemul bancar romanesc participa la consolidarea, la intarirea Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar cu o contributie care este mai mult decat dubla fata de anii trecuti. 

"Este vorba despre acel fond de garantare a depozitelor care, sa spunem, aduce liniste tuturor clientilor bancilor, clienti care au depus bani la aceste banci. Consideram, deci, ca ar fi neoportuna o astfel de taxa. In tarile in care s-au facut infuzii de capital - Olanda, Grecia, Marea Britanie, Austria - sigur, este o modalitate prin care statele respective isi recupereaza o parte din banii pe care i-au adus in sistemul bancar. La noi, nu cred ca este cazul", a conchis presedintele ARB. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: