Cutia Pandorei e la greci: Neplata unui singur cent datorat ar insemna sfarsitul euro

Data publicarii: 25-05-2011 | International



Grecia mai are bani doar pana pe 18 iulie, si daca nu gaseste finantare va intra in default. De masurile pe care le vor lua pana atunci FMI, UE si BCE depinde viitorul zonei euro.

Grecia are o datorie publica de aproape 160% din PIB. Cand o tara nu are control asupra monedei pe care o foloseste, o datorie publica de acest nivel inseamna o uriasa problema. Elenii au fost salvati de la faliment anul trecut, cand troika FMI, UE si BCE a pus la cale un plan de finantare de 110 miliarde de euro - din care 45 miliarde eliberate imediat - in schimbul unor masuri dure de austeritate si a unei dobanzi anuale de 5%.

Din mai 2010 si pana acum, grecii nu au mai avut nevoie -si nici nu ar fi putut - sa se imprumute de pe pietele financiare internationale. Trezoreria si-a mai completat veniturile cu imprumuturi de la bancile locale, care in schimbul banilor au primit bonduri, pe care le-au folosit la randul lor drept colateral pentru finantarea pe termen scurt de la Banca Centrala Europeana, lucru care le ajuta sa supravietuiasca, scrie Money.ro

BCE a declarat deja ca se opune oricarei restructurari a datoriei suverane. 

Pozitia Bancii centrale a fost foarte transanta: daca Grecia nu-si plateste in intreg datoria, atunci bondurile grecesti nu vor mai fi acceptate drept colateral. Asta ineamna ca bancile grecesti nu se vor mai putea imprumuta de la BCE si vor falimenta.

Alta problema in cazul in care grecii aleg sa taie din veniturile investitorilor in bonduri este aceea a contagiunii. Scenariul in care Irlanda, Portugalia ori Spania sunt contaminate si ele de un default al Greciei este unul foarte credibil, daca ne uitam la mecanismul prin care s-a facut pana acum contagiunea. Dupa ce Grecia a iesit in fata reflectoarelor la inceputul lui 2010, a trecut putin timp pentru a primi bailout-ul. Dupa Grecia, investitorii si-au mutat atentia asupra Irlandei, Portugaliei si Spaniei - singura care a rezistat bailout-ului. Daca Grecia decide sa cauzeze pierderi investitorilor care s-au bucurat de randamentele mari, atunci exista sanse sa asistam la spargerea zonei euro.

Integral in Money.ro


Ultimele stiri pe BankNews.ro: