Randamentul fondurilor de pensii private este de peste doua mai mare decat inflatia

Data publicarii: 25-05-2011 | Finante-Banci



Randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii pe fiecare din cei patru ani de la infiintare este de 14,1 %, fata de inflatia medie anuala de 6,3%, potrivit calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Aceasta piata isi mai asteapta inca legea care va reglementa formele de plata a pensiilor.

"Regula de aur" a criteriilor de performanta manageriale a societatilor de pensii (care administreaza fondurile de pensii) este ca o proportie de circa 30% din  pensia finala pe care o va incasa clientul sa fie plusul rezultat din profesionalismul cu care  administratori investesc banii.

Baremul minim pentru contributia performantei plasamentelor la pensia finala este de 15%, potrivit unui raport al APAPR.  Contributia propriu-zisa a sumelor varsate de angajatori in contul viitorului pesnionar nu ar trebui sa acopere mai mult de 85%.

Doar de dragul comparatiei: 18% este valoarea raportului dintre valoarea activelor nete ale fondurilor de pensii si contributiile brute care le-au fost virate in ultimii patru ani.

Integral in Money.ro


Ultimele stiri pe BankNews.ro: