Isarescu:Modelul de crestere economica depinde de investitori si politicile macro,nu e predeterminat

Data publicarii: 25-05-2011 | Finante-Banci



Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca modelul de crestere economica nu este predeterminat, el fiind un rezultat al deciziilor luate de investitorii privati si al celor de politica macroeconomica.

"Cred ca trebuie sa avem mare grija cand vorbim despre modelul de crestere economica, nu cumva sa se inteleaga ca el poate sa fie predeterminat. El rezulta dintr-o multitudine de decizii pe care le ia investitorul privat si dintr-o alta multitudine de decizii de politica macroeconomica prin care statul influenteaza indirect si pe termen lung modelul de crestere economica. In consecinta, maniera in care de multe ori se discuta la noi despre modelul de crestere economica poate sa duca la concluzii gresite, inclusiv la aceea ca cineva apasa pe un buton si vom avea export sau investitii. In fapt, sectorul privat intern si extern este cel care decide asupra acestor contributii, asupra manierei in care o zona se dezvolta o zona economica, care poate fi o tara, ca Romania", a spus Isarescu, in cadrul unui forum economic.

Potrivit lui Isarescu, dupa declansarea crizei, s-a vorbit foarte mult despre schimbarea modelului de crestere economica in Romania, pornind de la faptul ca o buna parte din supraincalzirea economiei romanesti din 2007-2008 s-a datorat consumului excesiv.

"Mai ales dupa declansarea crizei, s-a vorbit foarte mult despre schimbarea modelului de crestere economica in Romania, pornind de la faptul ca o buna parte din supraincalzirea economiei romanesti din 2007-2008 s-a datorat consumului excesiv - si aici, in mod evident, consumul social - iar cheltuielile bugetare dedicate consumului fie ca s-au reflectat in cresterea dincolo de suportabilitatea financiara a salariilor bugetarilor si, in general, a facturii de salarizare in sectorul bugetar, fie ca s-au referit la cheltuielile sociale propriu-zise, pensii, ajutoare sociale si asa mai departe", a precizat guvernatorul BNR.

Acesta a mentionat ca toate datele arata ca majorarile erau nesustenabile.

"Toate datele arata ca majorarile erau nesustenabile. Multi au spus ca acest model de crestere economica nu este corespunzator si ca trebuie sa fie schimbat - bazat pe exporturi sau investitii. Ambele formulari sunt corecte. Se uita insa un lucru, ca aceste doua modele nu pot sa fie predeterminate. Intr-o economie deschisa, de piata, capacitatea de a interveni direct asupra modelului de crestere economica este aproape impsibila. Statul are capacitatea sa intervina prin intrumente indirecte, iar modelul de crestere economica este un rezultat, nu un element predeterminat cu care se porneste la drum", a mai spus Isarescu. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: