Leul nu a recuperat din deprecierea determinata de criza datoriilor din zona euro

Data publicarii: 25-05-2011 | Finante-Banci



Masurile fiscale anuntate de autoritatile din Grecia au ameliorat foarte putin apetitul de risc al investitorilor.  Din 20 de tari cele mai riscante, Romania este pe locul 12

Temerile privind criza datoriilor din zona euro au mentinut la  nivel destul de scazut apetitul investitorilor pentru risc, astfel ca moneda nationala nu a putut recupera ieri din deprecierea inregistrata in sedinta de luni, Referinta oficiala, de 4,1233 lei/euro, ramane inca peste  nivelul de vineri, de 4.1091 lei/euro, cand Standard&Poor's a modificat perspectiva ratingului Italiei de la stabila la negativa. Masura a alimentat temerile privind potentiala revarsare a crizei datoriilor din Grecia, Irlanda si Portugalia catre alte state vulnerabile din zona euro, cu datorii si deficite nesustenabile.

In aceste conditii, analistii urmareau ca leul sa forteze nivelul de 4,13/euro, insa pe fondul masurilor fiscale anuntate de autoritatile din Grecia luni seara, apetitul de risc s-a ameliorat, iar cursul de schimb a ramas sub acest prag. Cu toate acestea, aces-tia nu exclud ca banca centrala sa fi intervenit totusi pe piata. Climatul dificil din Grecia a determinat ieri scaderea, de catre Fitch, cu trei trepte a ratingurilor bancilor elene NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank, toate prezente pe piata romaneasca. Revizuirea a fost facuta de la "BB+", ce noteaza un activ nerecomandat pentru investitii, la "B+", care sugereaza un activ cu risc ridicat.  

Integral in Fin.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: