Ungurii vor plati rata la banca la curs fix. Vezi pentru ce valute

Data publicarii: 01-06-2011 | International



Plata ratei la banca la curs fix! Se intampla, dar nu in Romania! In Ungaria. Guvernul de la Budapesta a fixat cursul pentru palata ratelor la creditele ipotecare in euro, franci si yeni, pana la finalul anului 2014. Politicienii romani nu au aprobat, anul trecut, nici macar plata ratei la cursul de schimb al BNR, asa cum propunea un amendament la Ordonanta 50.

Ungaria ia masuri radicale pentru protejarea clientilor cu credite ipotecare contractate in monede straine. Guvernul Orban a stabilit, de comun acord cu bancile, un curs fix pentru forint in raport cu principalele valute de creditare, curs la care indatoratii isi vor plati ratele lunare pana la finalul anului 2014.

 Astfel, pentru creditele in franci elvetieni, rata lunara se va plati la un curs de 180 de forinti pentru un franc, pentru euro rata fixa va fi de 250 de forinti, iar pentru yeni japonezi - 2 forinti. In schimb, Guvernul ungar va permite bancilor reluarea creditarii in euro, insa doar pentru cei cu venituri in moneda unica, dupa ce aceasta a fost interzisa timp de un an. va permite si reluarea executarii silite a garantiilor aferente creditelor neperformante. Si acest proces a fost inghetat in timpul iernii. Totusi, pana la 1 octombrie, vor putea fi scoase la licitatie doar imobilele ce depasesc echivalentul a 112.000 de euro.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: