Cele mai negre piete din Romania

Data publicarii: 05-07-2011 | Economie



Painea si alcoolul conduc topul pietelor nefiscalizate, fiecare cu cate o pondere de 60% din totalul afacerilor respective. Evaziunea fiscala nu a scazut in ultimul an, in ciuda masurilor anuntate de Guvern. Din contra, spun liderii patronatelor, statul pierde enorm din cauza taxelor neplatite.

In timp ce oficialii anunta reducerea economiei negre, ca efect al masurilor luate de Guvern la presiunea Fondului Monetar International, reprezentantii patronatelor direct afectate de acest fenomen spun ca nici vorba de vreo imbunatatire a situatiei. Ba din contra, sunt sectoare - in special in industria alimentara - in care piata nefiscalizata a avansat cu cateva procente in 2010 si creste in continuare, dupa cum au declarat pentru "Adevarul" reprezentantii principalelor patronate. 

Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) este una dintre cauze, alaturi de cresterea inflatiei cumulata cu scaderea salariilor. Faptul ca statul pierde sume consistente la buget din taxe si impozite neincasate se vede si in scaderea ponderii impozitelor nete pe produs, de la 11,2% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la aproximativ 10% din PIB in 2010, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. 

Integral in Adevarul

Sursa foto: adevarul