Petrom a descoperit o acumulare mare de gaze naturale in Oltenia, la 3,6 km adancime

Data publicarii: 08-07-2011 | Afaceri



Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, a anuntat joi seara ca sonda de explorare 4539 Totea, ce a fost forata in Sud-Vestul Romaniei, in regiunea Olteniei, la o adancime de 3.600 m, a descoperit o acumulare mare de gaze naturale, cu presiune ridicata.

Reprezentantii Petrom spun ca este planificata o evaluare viitoare pentru a confirma ceea ce ar putea fi cea mai importanta descoperire de gaze onshore de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani.

Carotajul geofizic a indicat mai multe intervale de hidrocarburi in Miocenul inferior. In perioada de teste s-a inregistrat, dintr-un singur strat, un debit maxim stabilizat de  gaze si condensat de aproximativ 3.100 bep/zi. Rezultatele inregistrate pana in prezent indica faptul ca acesta ar putea fi un nou zacamant semnificativ, care urmeaza a fi determinat prin evaluare.

"Ma bucur sa putem anunta acest succes, care ar putea reprezenta cea mai importanta descoperire de gaze onshore din Romania in ultimii sase ani. Rezultatele inregistrate in timpul testelor confirma potentialul zacamantului si asteptarile noastre in ceea ce priveste regiunea Olteniei, unde am concentrat investitii ridicate", a declarat membrul Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie, Johann Pleininger.

Sonda 4539 Totea a fost sapata in urma unui program de explorare seismica 3D derulat recent. Trei probe de productie care au inregistrat succes au fost executate pe trei intervale reprezentative ale rezervorului, cu un debit maxim al productiei stabilizate de circa 3.100 bep/zi de gaze si condensat.

Pentru a determina dimensiunea acumularii, care este localizata intr-o zona cu complexitate geologica ridicata, Petrom va incepe un program ambitios de evaluare. Productia experimentala pe sonda 4539 Totea este estimata sa inceapa la sfarsitul anului, imediat dupa conectarea sondei la infrastructura de conducte de gaze din apropiere.

"Atfel de rezultate in activitatea noastra de explorare sunt esentiale pentru a furniza energie in Romania si sunt remarcabile avand in vedere ca ne desfasuram activitatea intr-o activitate care in Romania numara peste 150 de ani. Prin investitiile pe care le facem pentru utilizarea de tehnologii moderne asiguram accesul la zacaminte de gaze care pana acum nu au fost accesibile", a declarat CEO Petrom, Mariana Gheorghe.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Grupul a realizat investitii de peste 6,6 miliarde de euro in ultimii sase ani. Grupul exploateaza in Romania si Kazakhstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 832 milioane de barili echivalent petrol (in Romania 805 milioane barili echivalent petrol) si are o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,5 milioane tone. Pe piata distributiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operata sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea din Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing opereaza 546 statii de distributie, dintre care 389 Petrom si 157 OMV. Grupul detine, de asemenea, o retea internationala de circa 250 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In anul 2010, cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4,421 miliarde euro, EBIT (Venituri Inainte de Dobanzi si Taxe) a fost de 709 milioane euro. OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari in domeniile de Rafinare si Marketing iar in Explorare si Productie activeaza in doua tari de baza, Romania si Austria, si detine un portofoliu international echilibrat. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: