Etichetarea nutritionala va fi aplicata in termen de pana la cinci ani de la aprobarea normelor

Data publicarii: 08-07-2011 | Diverse



Valoarea nutritionala Si cantitatile de lipide, carbohidrati, proteine Si sare se vor regasi in mod vizibil pe ambalaj, in forma de tabel, firmele din industria alimentara avand la dispozitie pana la cinci ani pentru aplicarea normelor, potrivit unei decizii aprobate de Parlamentul European (PE).

"Etichetarea alimentelor, prin decizia PE de saptamana trecuta,  permite o mai buna informare a cetatenilor, care vor avea o mai mare libertate de alegere in privinta alimentelor. Este o armonizare a informatiilor care se gasesc pe alimentele ambalate, dar si pe unele care sunt neambalate", a declarat vineri purtatorul de cuvant  in cadrul Biroului de Informare din Romania a Parlamentului European, Madalina Mihalache.

Reglementarile vor asigura faptul ca nu vor fi dusi in eroare consumatorii prin modul de ambalare a alimentelor privind aspectul, descrierea si prezentarea cu ajutorul imaginilor, toate acestea urmand sa fie stabilite mult mai strict.

De asemenea, carnea tocata ce contine bucati de carne combinata trebuie sa fie etichetata "carne formata", aceasi reguli fiind aplicate si in cazul "pestelui format"

"In ciuda diferentelor politice si ideologice din Parlamentul European, in pofida convingerilor ideologice la nivel national, am reusit sa ajungem la un compromis foarte bun. Noile reguli trebuie sa asigure informatii mai multe si mai bune pentru consumatori, pentru ca acestia sa poata alege in cunostinta de cauza atunci cand cumpara. Mai mult decat atat, industria alimentara va trebui sa beneficieze la randul ei, ar trebui sa existe mai multa stabilitate juridica, mai putina birocratie si o mai buna legislatie in general. Acest lucru este important pentru IMM-uri, mai mult de 80% din sectorul alimentar la nivel UE fiind reprezentantat de IMM-uri", a precizat in cadrul dezbaterii ce a precedat votul raportoarea PE, Renate Sommer, care a condus negocierile cu Consiliul, finalizate printr-un acord.

Astfel, valoarea nutritionala si cantitatile de lipide, acizi grasi saturati, carbohidrati, glucide, proteine vor fi pozitionate intr-un mod vizibil pe ambalaj, in forma de tabel, raportate la 100 mg saul 100 ml.

De asemenea, toate ingredientele, incluzand substantele alergene, vor fi specificate pe etichetele alimentare preambalate. Noile reguli stipuleaza ca informatiile despre alergeni vor fi facute disponibile si in cazul produselor neambalate, cum este cazul mancarii din restaurante si cantine. Statele membre vor lua masuri in ceea ce priveste modalitatea in care se vor face disponibile aceste informatii. 

Etichetarea tarii de provenienta va deveni obligatorie si pentru carnea proaspata de la porci, oi, capre si pasari, si nu doar pentru carnea de vita, cum era stipulat pana in prezent. Totodata,  se analizeaza posibilitatea extinderii etichetarii tarii de origine la alte categorii de alimente, cum este cazul carnii folosite ca ingredient, al laptelui sau al alimentelor neprocesate.

Intreprinderile din industria alimentara vor avea la dispozitie pana la cinci ani pentru aplicarea noilor norme.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: